Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország biztonsága nem az országhatároknál kezdődik

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak hiteles védelmi szereplővé kell válnia, és Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése mellett.

A miniszter Berlinben tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel, ahol kiemelte Magyarország elkötelezettségét a védelmi képességek kialakítása iránt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a közelgő magyar uniós elnökség alatt a védelem és a biztonság, különösen az európai katonai képességek erősítése, kiemelt szerepet fog kapni a háborúk korában.

A honvédelmi miniszter említést tett arról is, hogy a magyar kormány már 2016 óta folyamatosan fejleszti a haderőt, amit az Európai Unió is prioritásként kezel. Magyarország ezen a területen is jelentős lépéseket tett, többek között a védelmi ipar fejlesztésében, amelyet nagyrészt európai alapokból finanszíroznak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette, hogy a magyar biztonságpolitika nem csupán a határokon belülre koncentrál, hanem globális szinten is kiterjedt. Ennek megfelelően a magyar elnökség során a védelmi prioritások között szerepelni fog a Nyugat-Balkán integrációjának elősegítése és a Száhel-övezet megerősítése is, a 360 fokos kitekintés, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében.