Véleményes gól után, nagy csatában maradtunk alul az Eb-házigazda ellen

A magyar labdarúgó-válogatott Stuttgartban lépett pályára a németek ellen, és bár jobb mentalitással és játékkal rukkolt elő, mint a szombati mérkőzésen, a bravúros pontszerzés nem jött össze. Az első félidőben egy vitatott góllal kerültek hátrányba, majd a második félidőben Ilkay Gündogan találata döntötte el a mérkőzést. A vereséggel a magyar csapat nehéz helyzetbe került, míg a németek gyakorlatilag biztosították helyüket a legjobb tizenhat között.

A német válogatott önbizalmát a nyitómeccsen aratott 5–1-es győzelem is erősítette, míg a magyar csapat 3–1-es vereséggel kezdte a tornát Svájc ellen. Marco Rossi szövetségi kapitány ígérete szerint a csapat nem ismételte meg az első félidő gyenge teljesítményét, és már a mérkőzés elején veszélyeztettek is, de a gólszerzés nem sikerült. A németek birtokolták többet a labdát, de a magyar csapat több gólszerzési kísérletet jegyzett, és az xG értéke is jobb volt a félidő végén.

A németek az első komoly lehetőségüket a 11. percben alakították ki, de Gulácsi Péter bravúrral hárított. A vezető gólt a 22. percben szerezték meg, amikor Musiala talált a kapuba egy vitatott szituáció után, amit a videobíró is megerősített. A magyar szurkolók a döntés után "UEFA maffia!" skandálással fejezték ki nemtetszésüket. Gulácsi Péter később kifejtette, hogy még nem látott olyat, hogy egy hasonló faultot a védővel szemben ne fújtak volna le, és úgy érezte, hogy a németek úgy vezetnek, hogy nem úgy dolgoztak meg érte, ahogy, és amennyire kellett volna.

A második félidőben a magyar válogatott továbbra is jól védekezett, de a 67. percben Gündogan második góljával eldőlt a mérkőzés. A hajrában a magyar csapat kockázatot vállalt a szépítés reményében, de a német védelem állta a sarat, és a magyar válogatott nem tudott szépíteni.

A magyar csapat a csoportkör utolsó fordulójában Skócia ellen lép pályára, ahol a továbbjutás már nem csak saját kezükben van. A német válogatott, ha matematikailag még nem is, de gyakorlatilag már továbbjutott a csoportból. A következő fordulóban Németország Svájc ellen, míg Magyarország Skócia ellen játszik. Az első fordulóban a magyar válogatott 3–1-re kikapott Svájctól, míg a németek 5–1-re győzték le Skóciát.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya élesen bírálta a találkozó holland játékvezetőjét, Danny Makkeliét, mondván, hogy a németeknek semmi szüksége nem volt arra, amit a bíró művelt velük. Rossi szerint a játékvezető kettős mércével fújt, és ez befolyásolta a mérkőzés kimenetelét. Szoboszlai Dominik is hangsúlyozta, hogy a csapat mindent beleadt, és büszke a teljesítményre, de sajnos ez sem volt elég a németek ellen. Nagy Ádám a játékvezetővel folytatott beszélgetéséről számolt be, aki szerinte arrogánsan reagált a kérdéseire az első gól előtti szituációval kapcsolatban.

Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya, boldogan fogadta a továbbjutáshoz járó gratulációkat, és hangsúlyozta, hogy még van egy meccsük a csoportban, ahol elsők szeretnének lenni. Jamal Musiala játékát kiemelve elmondta, hogy nem csak a gólok miatt, hanem mert minden helyzetben kiveszi a részét, és labdabirtoklásban is kiemelkedő.

Labdarúgó Európa-bajnokság 2024, csoportkör

2. forduló

Németország–Magyarország 2–0 (1–0)
Stuttgart,StuttgartAréna,54 ezer néző. Vezette: Danny Makkelie  (holland)
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstadt – Andrich (Can, 72.), Kroos – Musiala (Führich, 72.), Gündogan (Undav, 84.), Wirtz (L. Sané, 58.) – Havertz (Füllkrug, 58.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Orbán W., Dárdai M. – Bolla B. (Ádám M., 75.), Nagy Á. (Kleinheisler, 64.), Schäfer, Kerkez (Nagy Zs., 75.) – Szoboszlai, Sallai (Csoboth, 87.) – Varga B. (Gazdag, 87.) Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Musiala (22.), Gündogan (67.)

21.00, Köln: Skócia–Svájc 1–1 (McTominay 13. – öngól, ill. Shaqiri 26.)

A csoport állása:1. (és továbbjutott) Németország 6 pont (7–1), 2. Svájc 4 (4–2), 3. Skócia 1 (2–6), 4. Magyarország 0 (1–5).

3. forduló

  • június 23., 21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., 21.00, Stuttgart: Skócia–Magyarország

Az 1. fordulóban történt

Magyarország–Svájc 1–3 (0–2)

Németország–Skócia 5–1 (3–0)

(Borítókép: Joshua Kimmich küzd a labdáért a magyar csatárral, Sallai Rolanddal. Fotó: Thomas Kienzle / AFP)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!