Mi történik itt? Csökken a magyar vállalkozások száma

A magyarországi vállalkozások száma csökkenő tendenciát mutat, a megszűnések és felszámolások száma meghaladja az újonnan alapított cégekét. A helyzet javításában a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása jelenthetne megoldást.

Az Opten 2024-es adatai szerint februárban 515 ezer alá csökkent a működő társas vállalkozások száma, és az év végére a cégmegszűnések száma elérheti a 40 ezret is. A Billingo, egy hazai online számlázóprogramot fejlesztő cég összefoglalója szerint a vállalkozások számának csökkenése mögött többek között a nem elég körültekintő üzleti tervezés és a nem hatékony munkafolyamatok állhatnak.

A mesterséges intelligencia már ma olyan dolgokat tesz lehetővé, amelyekről néhány évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk volna, például egy AI chatbot segítségével tennék lehetővé az embereknek, hogy önmaguk idősebb és bölcsebb verziójával beszéljenek. A Billingo kutatása rámutat, hogy a vállalatvezetők és cégtulajdonosok még mindig kevés mértékben használják a mesterséges intelligenciát az üzleti tervezéshez és a pénzügyi folyamataik átláthatóbbá tételéhez, annak ellenére, hogy ezek az eszközök gyakran ingyenesen elérhetők és segíthetnék a problémák feltárását.

A kutatásból kiderül, hogy bár a megkérdezettek pozitívan nyilatkoznak a mesterséges intelligenciáról, jellemzően csak kreatív területeken alkalmazzák, mint például szövegírás, képalkotás vagy grafika készítése. Az adatelemzés, információkeresés vagy üzleti tervek elemzése terén azonban kevésbé használják ki a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket, csupán a válaszadók 34 százaléka él ezzel a funkcióval.

A válaszadók több mint 50 százaléka úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása veszélyezteti a munkahelyeket és növelheti a munkanélküliséget, azonban a valós helyzet nem tükrözi ezt a nézetet. Besztró Szabolcs, a Billingo stratégiai igazgatója szerint a mesterséges intelligencia egy eszköz, amely versenyelőnyt jelenthet azok számára a munkaerőpiacon, akik nyitottak és rendelkeznek némi tudással a mesterséges intelligencia kezelésére.

Besztró Szabolcs hozzátette, hogy a számlázás, különösen a mikrovállalkozások esetében, létfontosságú a vállalkozások működéséhez, és jelentős előrelépést jelentene, ha az MI segítségével kommunikálhatnánk saját vállalkozásunkkal. A stratégiai igazgató kiemelte, hogy milyen nagy segítség lehet majd, ha a vállalkozás pénzügyei és az adózással kapcsolatos szabályozások tudása egy helyen lesz elérhető, és valós időben kérdezhetünk tőle.