Luxusfalvak épülnek az Adriai-tenger partján, csakis szupergazdagoknak

Olaszországban, Montenegróban és Albániában is megjelent már az új trend, hogy a milliomosokat és milliárdosokat azzal kecsegtetik az ingatlanfejlesztők, hogy saját enklávékba tömörülhetnek, ahol csak hasonszőrű gazdagok birtokolnak házat vagy lakást.

Az Adriai-tenger keleti partvidékén, Montenegróban a luxus városrészek építése már korábban is megkezdődött, például Tivat város luxusnegyede, Porto Montenegro, ahol a négyzetméterárakat az egyik legdrágábbnak tartják a régióban. A Herceg Novi városhoz tartozó Portonovi negyed is kiemelkedő fejlesztésnek számít. Mindkét helyen a lakónegyedek egy-egy nagy, nemzetközi luxushotel köré szerveződtek, előbbiben az IHG Hotels&Resortshoz tartozó Regent luxusszálloda lánc, utóbbiban pedig a One&Only láncolat hatalmas épülete adja meg az igazodási pontot és a presztízst. Ezek a lakónegyedek nem határolódnak el élesen a településektől, ahova közigazgatásilag tartoznak, és a gazdagok mellett az átlagos kelet-közép-európai valóság is megtalálható kínai boltokkal, trafikokkal és panelházakkal.

Az új fejlesztések már nem akarnak a középosztály életstílusával közösködni, hanem a régió gazdagjainak kínálnak társadalmilag homogén opciókat pazar luxusvillákkal és panorámás lakásokkal. Ezek a helyek nem nevezhetők luxusvároskának, mivel hiányzik belőlük a természetes városi infrastruktúra és az organikus módon kialakult városi élet.

A Trieszt melletti, az olasz-szlovén határ mentén lévő Portopiccolo-fejlesztés egy példa az ilyen luxusnegyedekre. Itt mediterrán jellegű lakótömbök, teraszos társasházak és medencés magánvillák találhatók, valamint egy privát kikötő és egy ötcsillagos luxusszálloda, amelyet korábban a Marriott Group egyik luxusmárkája, a Luxury Collection üzemeltetett, de tavaly a Tivoli Hotels&Resorts vette át. Az ingatlanokat befektetésként vásárló tulajdonosok maguk is meghirdethetik azokat.

A Balkán luxusnegyedeinek ingatlanárai jelentősen megugrottak. A Tivathoz közel eső Luštica Bay fejlesztés és az albániai Jala település közelében épülő Folie Village falu például a térség árait diktáló Porto Montenegróban és Portonoviban található ingatlanok áraitól függően alakulnak. Porto Montenegro ingatlanjait a Sotheby's montenegrói képviselete is értékesíti, ahol egy kétszobás, tengeri panorámás lakás akár 860 millió forint is lehet. Luštica Bay három kategóriában értékesít lakást, a belvárosban 170 millió forinttól, a Marina Village-ben 220 milliótól, az ország első „golfrezidenciáihoz” pedig 290 millió forint a beugró. A Luštica-öböl központja a The Chedi nemzetközi láncolat üzemeltette luxushotel, ahol több étterem is várja a helyi tehetősöket és a turistákat. A Folie Village projekt elszeparált, de egymással összeköttetésben lévő falvakban gondolkodik, a jellegzetes albán tengerparti településtípus újraértelmezésével.

A sikeres biznisz felépítése attól függ, hogy ezek a települések vagy negyedek tudnak-e valami többet is nyújtani a beköltözőknek, mint a luxusingatlan és a makulátlan város ideája.