Karácsony Gergely főpolgármesteri kihívásai

Szakértők szerint Karácsony Gergely főpolgármesternek nem lesz könnyű feladata a főváros irányításában, különösen a Fővárosi Közgyűlésben való együttműködés tekintetében.

Cservák Csaba alkotmányjogász professzor és Litresits András ügyvéd, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai szerint Karácsony Gergely működtetheti a fővárost többség nélkül is, de a közgyűlésben nehéz dolga lesz, ha folytatni kívánja Budapest-politikáját. A főpolgármester a szavazatok újraszámolása után is megnyerte a választást, de csak szűk többséggel, ami korlátozza mozgásterét a közgyűlésben.

Cservák Csaba elmondta, hogy a főpolgármester bizonyos hatáskörökben önállóan is dönthet, mint például a kinevezési jogkör, de sok esetben szükséges az egyeztetés a Fővárosi Közgyűléssel, mint a rendeletalkotás terén. Hozzátette, hogy koalíciókötés nem kötelező, mivel "esetlieg is lehet döntéseket hozni", de a főpolgármester-helyettesek kinevezéséhez például szükség van a közgyűlés többségének támogatására.

Litresits András kiegészítette, hogy a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásához négyötödös többség szükséges, és ha ez megtörténne, új választást kellene kiírni a főpolgármester és a közgyűlés tagjai számára is. Vitás helyzetekben, mint például a költségvetés kérdése, a Budapest Főváros Kormányhivatalának beavatkozása válhat szükségessé, ami eljárásokat indíthat, amelyek akár évekig is eltarthatnak. Litresits hozzátette, hogy bár többség nélkül nehéz a város vezetése, nem lehetetlen, de az Országgyűlés törvényhozása is befolyásolhatja a fővárosi helyzetet a jelenlegi törvények fényében.