Kanada lépéseket tesz az iráni Forradalmi Gárda ellen

Kanada terrorszervezetnek minősítette az iráni Forradalmi Gárdát (IRGC), és intézkedéseket jelentett be az országban tartózkodó iráni tisztségviselőkkel szemben. Dominic LeBlanc kanadai közbiztonsági miniszter szerint a kormány eljárást indíthat, sőt ki is toloncolhatja az érintett iráni hivatalnokokat.

A kanadai törvények értelmében a Forradalmi Gárda vagyonát befagyaszthatják, és eljárást indíthatnak a szervezet támogatói ellen is. LeBlanc hangsúlyozta, hogy a döntést "nagyon erős és meggyőző bizonyítékok" alapján hozták meg, és nem politikai nyomásra.

A miniszter nem részletezte, hogy a lépések pontosan hány és melyik iráni tisztségviselőket érinthetik. Az intézkedések a kanadai büntetőtörvénykönyvvel összhangban történtek, és a helyi biztonsági szolgálatok javaslatára. A gyakorlatban több ezer magas rangú iráni kormánytisztviselő, köztük az IRGC vezető tisztségviselői nem léphetnek be Kanadába.

Kanada korábban már terrorszervezetnek nyilvánította az iráni Forradalmi Gárda Kudsz alakulatát, és 2012-ben megszakította diplomáciai kapcsolatait Teheránnal. 2022 októberében pedig bejelentették, hogy megtiltják a Forradalmi Gárda vezetőinek a belépést az országba, és célzott szankciókat is ígértek.

Az Egyesült Államok már 2019-ben lépett hasonlóan, és terrorszervezetnek minősítette az iráni elitalakulatot. Kanada a második ország Észak-Amerikában, amely terrorszervezetnek minősítette az IRGC-t.

Az IRGC-nek becslések szerint több mint 190 ezer aktív tagja van, saját szárazföldi ereje, haditengerészete, légiereje is, amelyek felügyelik Irán stratégiai fegyvereit. Újságíróknak a közbiztonsági miniszter azt mondta: „Az iráni rezsim következetesen figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat Iránon belül és kívül.” Melanie Joly kanadai külügyminiszter szerint azoknak, akik most Iránban vannak, ideje hazamenniük.