Jogerős ítélet kimondta: a Magyar Nemzet megsértette Vasvári Csaba bíró jó hírnevét

A Magyar Nemzet vasárnapi közleményében elismerte, hogy jogerős ítélet szerint a lap megsértette dr. Vasvári Csaba bíró jó hírnevét és becsületét. A kormányzati kommunikáció egyik kiemelt lapjaként a Magyar Nemzet korábban több cikket is közölt, amelyek Vasvári Csabát támadták, miután az Observernek nyilatkozva kritizálta az Orbán-kormányt a bíróságok munkájába való beavatkozásért.

A Magyar Nemzet által közzétett közleményben négy korábbi cikket linkeltek, amelyek a kormánykommunikáció részeként Vasvári ellen irányultak. E cikkek között szerepelnek véleménycikkek is, többek között Pilhál Tamás és Néző László tollából. Ezenfelül a lapban megjelent egy olyan cikk is, amely „Hithű baloldali Vasvári Csaba” címmel illette a bírót, és a tagek között kiemelten szerepelt a „SOROS EMBERE” kifejezés.

Vasvári Csaba korábban azért került a kormányzati kommunikáció célkeresztjébe, mert nyilvánosan beszélt arról, hogy véleménye szerint az Orbán-kormány beavatkozik a bíróságok munkájába. Emellett támadások érték amiatt is, hogy Matusik Tamás bíróval együtt találkozott az Egyesült Államok magyarországi nagykövetével, David Pressmannel.

A Magyar Nemzet által elkövetett jogsértésen túl, korábban Bayer Zsolt fideszes publicista is bírósági ítéletet kapott Vasvári Csabáról írt cikke miatt. A lap nem csak a bírói kar elleni támadások miatt került reflektorfénybe, hanem a sportvilágban is megjelentek kritikai hangok. Egy friss cikkükben a svájci-magyar meccsen történt szurkolói magatartást elemezték, ahol állításuk szerint nem mindenki szurkolt eléggé a magyar válogatottnak. Kiemelték a Carpathian Brigade '09 csoportot is, akik szerintük nem voltak kellően aktívak a szurkolásban, és ezáltal nem lehetett egységes magyar szurkolói táborról beszélni. A cikkben felhozott facebookos fotóval igyekeztek alátámasztani állításaikat, és a Carpathian Brigade '09 szabadkozását is idézték, akik szerintük a jegyek kiosztására nem voltak ráhatással, de a jövőben szeretnék a szervezett szurkolást egységesebbé tenni.