Horvátország a nyár slágere a magyar utazók körében

A nyár első két hetében a magyar utazók körében Horvátország vált a legnépszerűbb úticéllá, megelőzve ezzel Olaszországot, amely a tavaszi időszakban még vezető helyen állt - derül ki a Bank360.hu adataiból. A külföldi utak hosszabbak lettek júniustól, és egyre többen választják az autós utazást.

A Bank360.hu online utasbiztosítások adatai szerint a nyár első két hetében a szerződők 16 százaléka Horvátországot választotta, így ez az ország került az élen, míg tavasszal még Olaszország vezetett. A nyári favoritok között Görögország és Spanyolország is helyet kapott, míg a téli kedvenc Ausztria az ötödik helyre csúszott vissza. A nem európai úti célok közül Egyiptom maradt a legnépszerűbb.

Az év első negyedévében még Ausztria vezetett, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt mutatják, hogy az egy- és többnapos utazások száma, valamint a külföldön hagyott összegek is növekedtek az előző évhez képest.

A tavaszi városnézések után a nyár beköszöntével a tengerparti nyaralások kerültek előtérbe. Június első felében a szerződők 57 százaléka már ilyen típusú utazáshoz kötött biztosítást, ami jelentős növekedést jelent a tavaszi 20 százalékhoz képest. Ezzel együtt a városnézők aránya csökkent, 37 százalékra esett vissza. Üzleti célból utazók aránya átlagosan 10 százalék volt, és 2 százalék kötött biztosítást extrém sportokhoz.

A nyár elején a biztosítással utazók több mint fele, 57 százaléka repülővel, 30 százaléka pedig autóval indult útnak, ami a horvátországi utak népszerűségével magyarázható. A többi utazó más közlekedési eszközöket választott, mint például busz vagy vonat.

A legtöbb utasbiztosítást egy főre kötötték, közel 40 százalékban, míg 38 százalékban két személyre, és 11 százalékban három személyre szóltak a szerződések. A maradék részben legalább négy személyt biztosítottak.

Tavasszal az utazások átlagos hossza 6,2 nap volt, szemben a nyári 7-8 nappal. Júniusban azonban már 7,2 napos nyaralásokra kötöttek szerződést az utazók. A legtöbben négy vagy öt napra kötöttek biztosítást tavasszal, míg a nyár elején a nyolcnapos utak voltak a leggyakoribbak.

A külföldre utazók többsége az utazás előtti utolsó pillanatokban köti meg biztosítását. 35 százalék az utazást megelőző napon, 19 százalék pedig az utazás napján döntött a szerződés mellett. Összességében 64 százalék legfeljebb két nappal az indulás előtt intézte el a biztosítást a Bank360.hu segítségével.