Figyelmeztetések a hőségben történő vezetéshez

A nyári kánikula komoly kihívást jelenthet mind az autóknak, mind azok utasainak. Egy 26 fokos nap alatt a jármű belseje akár 20 percen belül 50 fok fölé melegedhet. A jelenlegi 32 fokos hőmérsékletben ez különösen veszélyes lehet.

Az autók hajlamosak gyorsan felmelegedni, még akkor is, ha az ablakok résnyire nyitva vannak. A hőguta vagy akár az életveszély különösen a gyerekeket fenyegeti, ha egy napon parkoló autóban maradnak.

Hogyan előzhető meg, hogy az autó egy forró katlanná váljon?

1. Parkoljon árnyékba – ez egy egyszerű, de fontos tanács, figyelembe véve a Nap járását. A legideálisabb hely egy mélygarázs lehet.

2. Árnyékolja be a szélvédőt! Az utastér felmelegedéséért elsősorban a nagy üvegfelületek felelősek. A hővisszaverő fóliák használata ajánlott, de hosszú távon a hővédő ablakfóliázás jelentheti a legjobb megoldást, ami egyben védelmet nyújt a káros UV sugárzás ellen is.

4. Kereszthuzat - Ha lehetséges, hagyja az ablakokat résnyire nyitva, hogy a kereszthuzat segítsen megakadályozni a túlzott felmelegedést.

Ha az autó már felmelegedett, így hűtheti le: Az ajtók használatával szellőztesse át az utasteret beszállás előtt, hogy a klíma gyorsabban kezdjen hűteni. Minél előbb induljon útnak, mivel a menetszél és a légcsere hatékonyabban hűti az autót.

Biztonságos-e egy felmelegedett autóban ülni?

Nem, senkinek sem. Sem az embereknek, sem az állatoknak nem ajánlott, és élelmiszert vagy elektronikai eszközöket sem szabad a forró autóban hagyni. Nyáron az autó belsejében a hőmérséklet akár a külső hőmérséklet kétszerese is lehet.

Meddig lehet egy forró autóban kibírni?

Egy napon parkoló autóban már 10 perc alatt veszélyes helyzetbe kerülhetünk.

Mi történik az emberi testtel egy forró autóban?

Amikor az emberi test eléri a 40 fokos testhőmérsékletet, hőguta léphet fel, ami toxinok felszabadulásához és sejthalálhoz vezethet. 41 foknál a test görcsölni kezd, 42 fokos testhőmérsékletnél pedig már visszafordíthatatlan agykárosodás is bekövetkezhet. A hipertermia vagy hőguta akkor alakul ki, amikor a test annyira felmelegszik, hogy már nem képes lehűteni magát.