Mit tehetünk a mobiltelefon túlmelegedése ellen kánikulában?

A kánikula nemcsak az emberekre, hanem a mobiltelefonokra is negatív hatással lehet. Ha a készülék hosszabb ideig ki van téve a magas hőmérsékletnek vagy a tűző napsütésnek, könnyen túlmelegedhet, ami akár hosszú távú károkat is okozhat. Magyarországon jelenleg harmadfokú hőségriasztás van érvényben, ami tovább növeli a telefonok túlmelegedésének esélyét.

A túlmelegedés jelei

A modern okostelefonok tökéletesen működnek 0 és 35 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, de a jelenlegi hőségben könnyen túlmelegedhetnek. A túlmelegedésre a telefonok általában figyelmeztetnek, de léteznek alkalmazások is, amelyekkel nyomon követhető a belső hőmérséklet. Ha a telefon külseje már annyira forró, hogy kényelmetlen kézben tartani, akkor valószínűleg túlmelegedett.

A hőség okozta károk

A túlmelegedés következtében a telefon hőérzékelői figyelmeztetést küldhetnek, lelassíthatják, vagy akár ki is kapcsolhatják a készüléket. A gyakori hőhatások csökkenthetik az akkumulátor élettartamát és károsíthatják a belső alkatrészeket. Az Egyesült Államokban a tavalyi hőhullámok idején 15%-kal több akkumulátor meghibásodást regisztráltak. A telefon kijelzőjéhez használt ragasztó is fellazulhat, ha a hőmérséklet túllépi az olvadáspontját.

Védekezés a meleg ellen

A telefon védelme érdekében kerüljük a közvetlen napfényt, különösen azokat a helyeket, mint az autó műszerfala, ahol nagyobb hőhatás érheti a készüléket. Csökkentsük a mobilhasználatot, hogy minimalizáljuk a processzor terhelését, szükség esetén kapcsoljuk repülő módba. A telefontok eltávolításával segíthetjük a hűtőrendszer munkáját, de léteznek légáramlást támogató tokok is. Töltsük a telefont hűvös környezetben, mivel töltés közben a készülék több hőt termel. Ha a telefon már túlmelegedett, hagyjuk fokozatosan lehűlni, és kerüljük az extrém hűtési módszereket, mint például a hűtőszekrénybe helyezést.