A Balatonban talált gyógyszerek és naptejek

A Balaton vizében kimutatták többféle gyógyszer, köztük epilepszia és depresszió elleni szerek, valamint naptejek jelenlétét, ami aggodalomra ad okot a kutatók szerint.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet konferenciáján elhangzott, hogy a Balaton vizében kimutatható emberi eredetű szennyező anyagok nem jelentenek jelenleg egészségügyi veszélyt, de a tendenciák aggasztóak. Molnár Éva, az Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa szerint évente jelentős mennyiségű tisztított szennyvíz és fürdővíz kerül a tóba, amelyek között naponta 2,5 tonna naptej is beoldódik a fürdőzők bőréről.

A kutatók 134 hatóanyagot vizsgáltak, és 42-t mutattak ki a vízből, de a vízgyűjtő területeket is beleértve összesen 72 gyógyszerhatóanyagot találtak. Az epilepszia elleni szerek és az antidepresszánsok a leggyakoribbak, 95 százalékos arányban fordulnak elő.

Zamárdiban, ahol nyáron nagy zenei fesztiválok zajlanak, még a kokain és bomlástermékei is kimutathatóak voltak a vízből. Négy hatóanyag, a diklofenák, az ösztradiol, az ösztron és a koffein jelent magas kockázatot a Balaton élővilágára, különösen a nyári hónapokban. Az emberekre gyakorolt hatásukat tekintve, jelentős mennyiségű tóvizet kellene meginni ahhoz, hogy a maximálisan megengedett napi dózist elérjük.

Tóth Gergő, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatója szerint hat évnyi növényvédőszer-monitoring során 63 peszticid maradványt azonosítottak a Balatonban és környékén, a gyomirtó szerek domináltak. Lengyel Edina, a Pannon Egyetem kutatója szerint a glifozátalapú gyomirtók, amelyeket a Balaton vasúthálózatán is használnak, negatívan befolyásolhatják az algák fiziológiai paramétereit, és így az ökoszisztéma működésére is hatással lehetnek.

Gerencsérné Berta Renáta, szintén a Pannon Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy a Balaton vízminőségének hosszú távú megőrzése érdekében szükséges az azonosított szennyezőforrásokon intervenciót kezdeményezni, mint például a szennyvíztisztító telepek és az ipari kibocsátók esetében, ahol a megfelelő vízkezelő technológiák alkalmazásával csökkenthető a szennyező anyagok kibocsátása.