Franciaország: Az előretörő szélsőjobb

Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés vezetett a városok és falvak 93 százalékában az európai parlamenti választásokon, ami Emmanuel Macron elnököt előrehozott parlamenti választások kiírására késztette. Az Arte csatorna szélsőjobboldali szavazókat és szakértőket kérdezett meg annak érdekében, hogy feltárja, mi áll a jelenség hátterében.

Az Arte által készített heti hírműsorban a francia–német műsorszolgáltató a szélsőjobboldal előretörésének okait kutatta. A jelenség mértékét jelzi, hogy a Nemzeti Tömörülés a helyi szintű választásokon a városok és falvak túlnyomó többségében, 93 százalékában szerezte meg a legtöbb szavazatot.

A váratlan eredmények hatására Macron elnök úgy döntött, hogy előrehozott választásokat hirdet meg. Az Arte riportjában szélsőjobboldali szavazók és szakértők nyilatkozatai alapján próbálták megfejteni, hogy mi vezethetett Franciaországot ebbe az irányba.

A hírműsort a francia–német Arte műsorszolgáltató állítja össze, és a spanyol El País, a lengyel Gazeta Wyborcza, az olasz Internazionale, a görög Kathimerini, a belga Le Soir és a magyar Telex közreműködésével nyolc nyelven válik elérhetővé. A projekt az Európai Unió által finanszírozott „Európai médiaplatformok” előkészítő intézkedés keretében valósul meg.