Athén közelében pusztító tűzvész

Athén határában heves széllökések által gerjesztett tűzvész tombol, ami miatt szerdán két települést kiürítettek, és felfüggesztették a forgalmat a főváros és a tőle 30 kilométerre délre fekvő Koropi között. A tűzoltóság négy tűzoltórepülőgépet, hat helikoptert, több tucat tűzoltóautót és több mint ötven tűzoltót mozgósított a lángok megfékezésére.

Görögországban a nyári időszakban gyakoriak az erdő- és bozóttüzek, amelyek oltását gyakran nehezítik a széllökések és a terepviszonyok. Idén már márciusban, a szokásosnál korábban kezdődtek az erdőtüzek az országban.

Kedden több mint negyven erdőtüzet jelentettek Görögország különböző részeiről. Athén környékén hetek óta nem esett csapadék, és a hőmérséklet elérte a 35 Celsius-fokot.

Az országban egyre magasabb hőmérsékleteket regisztrálnak, tavaly nyáron például rekordot döntött a hőség 48 Celsius-fokkal. Az idei év sem kivétel, az Országos Meteorológiai Szolgálat (EMY) szerint már most rekordmagas hőmérsékleteket mértek.

Tavaly Görögországban az elmúlt évek legnagyobb erdőtüze pusztított, egy nap alatt a tűzoltóknak 517 erdőtűzzel kellett megküzdeniük.