EU-s csúcsvezetői pozíciók: Nincs még döntés

Az Európai Unió állam- és kormányfői nem jutottak döntésre az EU négy legfontosabb vezetői pozíciójának elosztásáról az európai parlamenti választásokat követő első informális csúcstalálkozón. A választási eredmények ellenére úgy tűnik, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt kihagyják a döntéshozatalból, ami meglepetést okozhat. A végleges megállapodásra a következő héten kerülhet sor.

Az Európai Tanács, amely az EU tagállamainak állam- és kormányfőiből áll, nem ért el egyezséget az Európai Bizottság elnökének, az Európai Tanács elnökének, az Európai Parlament elnökének és az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének kinevezéséről. A tárgyalások hétfő este kezdődtek Brüsszelben, de a várakozásokkal ellentétben nem született meg a végleges döntés.

Az Európai Néppárt (EPP) jobb eredményei ellenére, valamint a szociáldemokraták (S&D) és a liberálisok (Renew) visszaesése ellenére, az EPP-S&D-Renew koalíciónak továbbra is kényelmes többsége van az Európai Parlamentben. A koalíció kiegészülhetne a Zöldekkel vagy a konzervatív ECR-rel, de egyelőre nincsenek erre utaló jelek.

A német kancellár, Olaf Scholz (S&D), a francia elnök, Emmanuel Macron (Renew) és az EPP, amely 11 uniós állam- és kormányfőt foglal magában, úgy tűnik, nem kíván más politikai erőket bevonni a pozíciók elosztásába. Ez elégedetlenséget váltott ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnökből, aki a választásokon a konzervatívok erősödése miatt számított arra, hogy részt vehet a döntéshozatalban.

Az Európai Tanácsban a tagállami vezetők a legbefolyásosabb szereplők, és minősített többséggel jelölik a csúcsvezetői pozíciókra a személyeket. A testületben 11 EPP-s, 5 Renew-s, 4 S&D-s, 3 független, 2 ECR-es és 2 pártcsaládoktól független tagállami vezető ül, tehát a néppárti-szocialista-liberális koalíció állam- és kormányfői vannak többségben.

Meloni kihagyása esetlegesen teret nyithat egy új európai “szuperjobboldali” frakció létrehozására az Európai Parlamentben, amely a második legnagyobb csoport lehetne az Európai Néppárt után. Ez azonban nem feltétlen következik a hármas koalíció manőveréből, mivel a konzervatív ECR pártcsalád tagjai között is vannak, akik nem támogatnák a radikális ID-vel való egyezkedést.

A következő uniós csúcstalálkozó csütörtökön és pénteken (27-28.) kerül megrendezésre, ahol várhatóan döntés születik a csúcsvezetői pozíciók elosztásáról.

A szerző Tieger Endre, az EuroAtlantic Tanácsadó elemzője.