Közel-Keleti feszültség: Ciprus is célkeresztben

A Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetője, Hasszán Naszrallah szerdán egy tévéműsorban fenyegető üzenetet küldött Izraelnek és Ciprusnak, ami Európát is érintő aggodalmakat válthat ki.

Hasszán Naszrallah kijelentette, hogy a Hezbollah nem törekszik totális háborúra Izraellel, de ha Izrael agressziót követ el, a mozgalom minden rendelkezésre álló fegyverrel válaszolni fog. A libanoni síita milícia vezetője hangsúlyozta, hogy a konfliktus eszkalálódása esetén nem fognak tartózkodni semmilyen korlátozástól, és felvetette, hogy erőik akár Izrael északi részébe is behatolhatnak, Galilea megrohamozásával.

Naszrallah szerint a Hezbollah képes az egész izraeli területet rakétatámadásokkal és drónokkal érni, és precíziós csapásokat mérni, amelyek céljait listázzák.

A Hezbollah vezetője most először Ciprust is megfenyegette, azzal az indokkal, hogy ha a szigetország lehetővé teszi Izrael számára, hogy repülőtereit használja Libanon elleni támadásokhoz, akkor Ciprust is a háború részes féljének tekintik majd. Naszrallah nem tárta fel az információ forrását, de állítása szerint megbízható értesüléseket kapott arról, hogy Ciprus hozzáférést adhat támaszpontjaihoz Izrael számára, és ebben az esetben a földközi-tengeri létesítmények katonai célpontokká válnak.

Az izraeli hadsereg kedden este bejelentette, hogy jóváhagyta a műveleti terveket egy esetleges libanoni offenzívához. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter is figyelmeztetett, hogy döntés születhet a Hezbollah elleni háborúról.