Burai új lemeze igazi giccsparádé lett

A Telex által készített albumkritika Burai Krisztián legújabb lemezét, a Valentine-t veszi górcső alá, amely a Gold Record szerint a szerelem témáját és az énekes lelki fejlődését is feldolgozza.

Burai Krisztián a Valentine lemezével kapcsolatban nagy várakozásokat keltett, amikor azt állította, hogy pályafutása legnagyobb dalait tartalmazza majd, és hogy a munka eredményeképpen egy teljesen új hangzást fogunk kapni. Habár az újdonság ígérete kissé túlzónak tűnhet, a lemez hangzása valóban friss elemeket hoz, mint például a vonósok a "100 Év" című dalban, vagy a szaxofon a "Game Over" című zárószámban. Az Intro monumentális vokáljai egy közhelyes akciófilm nyitányának hatását keltik, amelyben Burai drámai bevonulását láthatjuk.

A lemez egyik központi témája a szerelem, de Burai nem titkolja, hogy a nők iránti vonzalmát is megénekli, amit korábban Tirpa márciusi nagylemezén is megjelenített. A Valentine-on a hazai női roma popzene kiemelkedő előadói is helyet kapnak, mint például Radics Gigi és Mohamed Fatima, valamint egy cigány származást ünneplő dal is hallható Merci B-vel. Dér Heni közreműködése azonban kevésbé sikeres, és a lemez egy lehetséges női hatalomátvétel helyett inkább csak egy elszalasztott lehetőségnek tűnik.

A modern zenei trendeket követve Burai is az afrobeat, reggaeton és dancehall stílusok felé fordult, így a lemez 8 dalából legalább 5 hasonlóan karib hangulatot áraszt. A kritika szerint a lemez dalai plázazenének minősülnek, de a gátlásoktól megszabadulva majdnem mindegyikre lehet keserédes vigyorral bólogatni. A Világegyetem című dal azonban kivétel, amely LEVVVENTE cukormázas közreműködésével kiemelkedik, de Burai ezzel is büszkén képviseli a giccses stílust, amit korábban is megmutatott. Összességében a Valentine egy giccsparádé, amely Burai szirupos eszköztárát egy kis fantáziával és hangszeres betétekkel gazdagítja.