Kínai légi kapcsolatok bővülése Budapesten

A nyári időszakban jelentős járatbővítés várható a Budapest és Kína közötti légi közlekedésben, amelynek köszönhetően heti 21 közvetlen járat köti majd össze a magyar fővárost hét kínai metropolisszal.

A Budapest Airport által a partnereknek kiküldött levél alapján a nyár közepére több kínai célállomás is elérhetővé válik közvetlen járatokkal. Jelenleg heti 13 járat üzemel Peking, Shanghai, Ningbo és Chongqing városaiba, amelyek júliustól bővülnek Shenzhen, Guangzhu és Xian városokkal.

A bővítés eredményeképpen a következő közvetlen járatokat vehetik majd igénybe az utasok:

  • Heti 4 járat Pekingbe az Air China légitársasággal
  • Heti 1 járat Chongqingba szintén az Air China-val
  • Heti 7 járat Shanghaiba a China Eastern légitársasággal
  • Heti 2 járat Ningboba, valamint heti 1 járat Xi'anba, szintén a China Eastern járataival
  • Heti 4 járat Guangzhuba a China Southern légitársasággal.

Az utasszámok tekintetében 2023-ban 123 ezer utas utazott Kína és Magyarország között, és az idei évben várhatóan megközelítőleg 300 ezer utas fogja használni ezt az útvonalat.

Az áruszállítás terén is bővülés tapasztalható, hiszen az SF Airlines Boeing 747-400F típusú repülőgépe érkezett meg először Ferihegyre Hupej tartományból. A légitársaság június 17-től hetente egy alkalommal indít járatot Ecsouból Budapestre. A Boeing 767-300F típusú repülőgépek már 100 járatot teljesítettek, és összesen 3383 tonna árut szállítottak Csangsa és Budapest között.

Az airportal.hu információi szerint a légitársaság a nyár vége előtt egy harmadik kínai városból is indít majd járatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, így a gépek hetente öt alkalommal fordulnak majd meg Budapesten.