A Hinduja család embertelen munkakörülmények miatt került bíróság elé Svájcban

A svájci bíróság szerint a Hinduja család, Nagy-Britannia leggazdagabbjai, embertelen munkakörülmények között foglalkoztatták alkalmazottaikat, akik heti hét napon át 18 órás műszakokban dolgoztak.

Az The Independent beszámolója szerint egy cseléd naponta mindössze 6,2 fontot, azaz körülbelül 3000 forintot kapott a Genfi-tó partján álló villában végzett munkájáért. Az ügyészség szerint a beosztottaknak nem volt állandó munkaidejük, és útlevelük elvétele révén korlátozták mozgásukat. Yves Bertossa svájci ügyész emellett arra is rámutatott, hogy a család állítólag többet költött a kutyájukra, mint alkalmazottaikra.

A Hinduja család ügyvédei szerint azonban az alkalmazottak tiszteséges bánásmódban részesültek, szállást és étkezést is kaptak, és a 18 órás műszakok állításaik szerint túlzások. Védőik hozzátették, hogy voltak olyan alkalmazottak, akik többször is visszatértek hozzájuk dolgozni, ami elégedettségre utalhat.

A család védelmében felhozták, hogy a dolgozók helyzete már javult és megfelel a helyi előírásoknak. Ajay Hinduja, a család feje, tanúvallomásában azt állította, hogy nem volt tudomása az alkalmazottak munkakörülményeiről, mivel a toborzást a Hinduja Group végezte Indiában. A vádak után egy helyi, külső céget bíztak meg a toborzással.

Az ügyészség börtönbüntetést és jelentős pénzügyi követeléseket fogalmazott meg a családfő és felesége ellen. Egymillió svájci frank perköltség (körülbelül 416 millió forint) és 3,5 millió svájci frank (körülbelül 1 458 millió forint) kárpótlás megfizetésére köteleznék őket.