Öveket becsatolni, megindult a fordulat benzinkutakon

Csütörtöktől újabb áremelkedésre kell számítaniuk az autósoknak, a benzin és a gázolaj ára is emelkedik. A héten ez már a harmadik áremelés, így összességében a benzin ára 12, a gázolajé pedig 24 forinttal nőtt literenként.

A holtankoljak.hu tájékoztatása szerint a benzin literenkénti ára 2 forinttal, míg a gázolajé 6 forinttal emelkedik, ami azt jelenti, hogy a 95-ös benzinért átlagosan 602 forintot, a gázolajért pedig 620 forintot kell fizetni.

Hétfőn és kedden is tapasztalhattunk áremelkedést, amikor a benzin ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 8 forinttal nőtt. A Mol május eleje óta már nem csak hétfőn és szerdán áraz, hanem akár többször is egy héten belül. Az áremelkedés hátterében több tényező is állhat, többek között a forint gyengülése és a korábbi európai árak emelkedése is megjelenhet az árakban, de drasztikus emelkedésre egyelőre nem kell számítani.

Az EU Weekly Oil Bulletin adatai szerint a múlt héten a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára Magyarországon 587 forint volt, ami 8 forinttal maradt el a régiós átlagértéktől. A dízel üzemanyag átlagára pedig 595 forint volt, ami 7 forinttal haladta meg a régiós átlagárat.

A 95-ös benzin átlagára Magyarországon az előző héthez képest 7 forinttal csökkent, míg a gázolajé 6 forinttal mérséklődött. Ezzel szemben a régiós átlagárak és a szomszédos országokban megfigyelt árak kisebb mértékben, 5, illetve 1 forinttal csökkentek.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, ami lassítást jelent az elmúlt hónapok kamatcsökkentési üteméhez képest. A bejelentés hatására a forint erősödött az euróval szemben.

A választások óta jelentősen megemelkedtek az üzemanyagárak a benzinkutakon. A kormány által kilátásba helyezett hatósági árszabályozásnak köszönhetően április közepétől június 9-ig jelentős árcsökkentést hajtottak végre az ásványolaj-forgalmazók, azonban azóta egymást követik az áremelések. A benzin átlagára május végén esett 600 forint alá, a választás előtti pénteken még 590 forintra csökkentették, azóta viszont négy lépésben 602 forintra, azaz 12 forinttal drágult. A gázolaj ára még nagyobb mértékben, 24 forinttal nőtt a januári mélypontját jelentő 590 forintos szintről, ami 4,1 százalékos emelkedést jelent mindössze tíz nap alatt.