Zöld kezdeményezés Bécsből: Példát vehetne Budapest is

Az osztrák főváros, Bécs új kísérleti projektet indított, amely a belvárosi behajtások környezetbarát átalakítására összpontosít, és Budapest számára is inspiráló lehet.

Bécs, amely hosszú ideje híres zöld programjairól, most egy új kezdeményezést vezetett be, amely a Zéró kibocsátású szállítás projekt keretében valósul meg. A Bécsi Gazdasági Kamara által életre hívott, három évig tartó kísérleti projektben 32 vállalat vállalta, hogy a város 1. és 2. kerületébe kizárólag zéró kibocsátású járművekkel szállítanak.

A projekt célja, hogy bemutassa az osztrák gazdaság elkötelezettségét a fenntarthatóság és a klímavédelem iránt, valamint hogy a karbonsemleges közlekedés már a jelenben is megvalósítható.

A résztvevő cégek között különféle iparágak képviselői találhatóak, többek között az Osztrák Posta, az IKEA, a SPAR és a dm -Drogerie Markt is helyet kapott. Ezen vállalatok egy része már jelenleg is képes teljes mértékben nulla kibocsátással szállítani, míg mások a projekt végéig fokozatosan érik el ezt a célt.

A sikeres átállás egyik kulcsfontosságú eleme a töltési infrastruktúra fejlesztése. Ennek érdekében a Wien Energie elektromos töltőoszlopokat helyez ki a résztvevők rakodási területein, lehetővé téve a járművek helyszíni feltöltését.

Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke szerint a gazdaság is hozzá kíván járulni a város klímasemlegességéhez, és a projekt célja, hogy a kibocsátásmentes szállítmányozás lehetőségeit és kihívásait tegyék láthatóvá, valamint támogassák a bécsi vállalkozásokat a karbonsemlegesség felé tett lépéseikben.