Brexit utáni változások: Bankok költözése az EU-ba?

Az Eurex iparági szakértői szerint a Brexit következményeként jelentős változásokra kell felkészülniük a bankoknak, mivel az euróderivatívák elszámolását Londonból az Európai Unió országaiba kell áthelyezniük.

A Brexit után az Európai Unió új törvényt fogadott el, amely előírja, hogy a blokkban működő bankoknak és vagyonkezelőknek aktív számlával kell rendelkezniük valamelyik tagország elszámolóházánál azon szerződések esetében, melyek elszámolói a londoni ICE Clear és a London Stock Exchange Group. Az EU ezzel közvetlenül szeretné felügyelni az euróárfolyam-swapokat és az Euribor határidős ügyleteket, csökkentve a Brexit utáni Londonra való hagyatkozást. A brit elszámolóházak számára jövő év júniusában lejár az uniós ügyfelek kiszolgálására vonatkozó uniós engedély.

Matthias Graulich, az Eurex Clearing igazgatósági tagja szerint egyértelmű az irány, és minden érintettnek fel kell készülnie az EU-ban történő üzletkötésre. Az iparági szakértők szerint a követelményeket várhatóan a jövő év második negyedévétől kezdik alkalmazni, és többek között a Nasdaq és a madridi tőzsde is reméli, hogy át tudja venni a londoni üzlet egy részét. Az ICE Clear Europe elnöke azonban negatívan nyilatkozott az uniós politikáról, mivel szerinte az nem terel értékteremtő ajánlat felé, és az ügyfelek végül a legnagyobb likviditási pooloknál maradnak a legjobb árak érdekében.

Az EU értékpapír-felügyeleti hatósága, az ESMA a következő hónapokban határozza meg, hogy mit jelent az "aktív" számla, és Brüsszel dönt arról is, hogy folytatódhat-e a csatornák közötti elszámolás.