Azahriah történelmi tripla óriáskoncertje: 12 érdekesség

Azahriah, a 22 éves magyar előadó, aki három alkalommal is megtöltötte a Puskás Arénát, menedzserei, Tóth Gergő és Tóth Kristóf által nyilatkozva, számos kulisszatitkot osztott meg velünk.

Az első és legfontosabb tény, hogy a három koncertre összesen 138 890 jegyet adtak el, ahol a pénteki előadáson körülbelül 45 ezer, míg a szombati és vasárnapi napokon 47-47 ezer néző volt jelen.

Egy Puskás Aréna méretű koncert általában 35 ezer fizető néző esetén éri el a nullszaldót, azonban Azahriah esetében a nagyszabású technikai igények miatt még 45 ezer nézőnél is veszteséges lehetett volna, ha csak egy napos lett volna a koncert. Három napos rendezvényként azonban nyereséges volt.

A tripla koncert költségei nettó 1,4 milliárd forintra rúgtak, míg a bevétel nettó 2 milliárd forintot tett ki. A kiadásokat eredetileg 800-900 millió forintra tervezték, de az előre nem látható költségek és az infláció miatt ez jelentősen megnőtt. Így a produkció nyeresége nagyjából 600 millió forintot ért el.

A koncertekre jegyet váltók közül csupán 4 százalék nem jelent meg, ami alacsonyabb az átlagos 5-7 százalékos „no show”-arányhoz képest.

A három koncerten több mint 1500 ember dolgozott, ebből csak a biztonsági személyzet létszáma meghaladta a kilencszázat.

Az események technikai igényei olyan magasak voltak, hogy több eszközt külföldről, többek között Angliából, Belgiumból, Németországból és Lengyelországból kellett importálni.

A menedzserek szerint egy ilyen kaliberű koncert kifejezetten veszélyes üzemnek számít, ahol például a színpad feletti 700 kilós zombikezek biztonsági-technikai tanulmányát is el kellett fogadtatni, és új menekülési tervet is kellett szimulálni.

Az egész show, beleértve a zenei részeket is, Azahriah fejéből pattant ki, aki egy másfél órás videón keresztül kommentálta a próbát, és részletesen kifejtette, hogy milyen fényeket, látványelemeket szeretne, és hogy melyik dal hol legyen előadva.

A vizuálok gyártása Azahriah elképzelései alapján 2023 végén kezdődött, és négy hónapig tartott, Emil Goodman – Szabó András animátor irányításával.

A zenei próbák márciustól májusig zajlottak, különböző zenekari felállásokban, vonósokkal és fúvósokkal, majd csatlakoztak a táncosok és az élőképesek is. Az utolsó héten a Puskás Arénában folytatták a próbákat, ahol egy főpróba is megtörtént a koncert valós idősávjában.

A koncertszervezők számára a legnagyobb mélypont az első koncert előtti nap volt, amikor kiderült, hogy a kifutó túl magasra épült, és át kellett építeni, ami további költségeket jelentett.

Végül, de nem utolsósorban, Azahriah rajongói hamarosan két mozgófilmben is viszontláthatják a kedvencüket. Egyrészt a Puskás Arénában felvett teljes koncert hamarosan ingyenesen megjelenik a YouTube-on, másrészt Mi vagyunk Azahriah című zenés, félig doku-, félig fikciós mozifilm is készül, amely ősszel kerül a mozikba.