Az ország, ahol még csak 2016 van

Hiába készülünk már lassan a 2025-ös esztendőre, a világ egy pontján még csak a 2017-es újév előkészületei zajlanak. Etiópiában a hagyományos naptár szerint több mint hét évvel a világ mögött jár az idő, így az afrikai országban jelenleg is 2016-ot tapossák.

Sokszor kimondani is fájó, hogy már 2024-et írunk, és ez egyben azt is jelenti, hogy egyre csak öregszünk. Melyik évben került hatalomra Donald Trump, mikor szavazták meg a britek, hogy kilépnének az Európai Unióból, mikor lepte el a közösségi médiát a mannequine challange, vagy mikor történt a magyar labdarúgó-válogatott franciaországi Eb-menetelése? Igen, a helyes válasz 2016, amely a világ egyik országában még mindig a jelen. Etiópiában a naptárak valóban ezt az évet mutatják.

Szemben a világgal

Az már senkinek nem jelent újdonságot, hogy egyes kultúrák és országok esetében az újév kezdete nem a Gergely-naptár szerinti január elsejére esik. Etiópiában szeptember 11-én ünneplik a szilvesztert, és hamarosan a 2017-es évbe lépnek majd be az afrikai ország lakosai.

Az újévet az egyedül itt őshonos Adey Abeba növény virágzásához kötik, amely látványos sárgába borult mezőket eredményez az év ezen időszakában. A növény az esős évszak végét, és a nyár kezdetét szimbolizálja.

De miért jár mögöttünk hét évvel és nyolc hónappal lemaradva Afrika második legnépesebb állama? Az évszázados hagyományokban rejlik. Etiópiában Jézus születési évét hét-nyolc évvel későbbinek ismerik el, mint a Gergely-naptár, amelyet XIII. Gergely pápa vezetett be 1582-ben.

Az etióp naptár sok hasonlóságot mutat az alexandriai kopt ortodox egyház naptárával, összesen 13 hónapig tart, ebből 12 hónap 30 napos, az utolsó hónap pedig öt vagy szökőévben hat napból áll.

Még az óra is másképp jár

A hónapok különleges száma mellett a turisták a pontos idő meghatározásakor is könnyedén összezavarodhatnak Etiópiában. Az országban a globálisan elfogadott 24 órás időszámítással ellentétben egy 12 órás rendszerben határozzák meg az időt, napfelkeltétől naplementéig, majd naplementétől napfelkeltéig számolnak, két 12 órás ciklusban.

Etiópia egy nagyon konzervatív keresztény ország, ahol az emberek többsége nem törődik a világ többi részével. A vidéki, leszakadt régiók a mai napig meglehetősen elszigetelten élnek, így a hagyományokhoz erősen ragaszkodnak.

Ennek ellenére Etiópia eljutott 2024-ig – vagy 2016-ig, attól függően, hogy melyik rendszert használjuk – anélkül, hogy megváltoztatta volna az időhöz való hozzáállását. A globálisan jelen lévő vállalatok az általunk is ismert időszámítást használják, amely idővel az egész országban általánossá válhat.

Hiába a változás szele, ez különösebben továbbra sem egy sürgető kérdés, vagy olyan dolog, ami nagy változást hozna az etiópok mindennapi életére vonatkozóan. Az éhezés csökkentése és a szárazságra való felkészülés például jóval égetőbb probléma az országban.

Az etióp ortodox egyház tanításain alapuló hagyományos etióp naptár mellett a muszlimok is másképp számítják az időt, és a 130 millió lakosú Etiópiában található a harmadik legnagyobb számú muszlim lakosság a szubszaharai övezetben.