Az OTP részvények helyzete a piacon

Míg az elemzők folyamatosan emelik az OTP célárát, addig a bank részvényárfolyama csökken, és egyre messzebb kerül a júniusi csúcstól. Az OTP nem követi az amerikai tőzsde pozitív hangulatát, hanem inkább az Európai Parlamenti választások utáni európai piaci visszaesést tükrözi.

Az OTP részvényárfolyama május eleji csúcsa óta közel 6 százalékot esett, miközben az amerikai tőzsdék rekordmagasságban vannak, és a magyar BUX index is a történelmi csúcs közelében mozog. Ez arra utal, hogy az OTP-t leválasztották a nemzetközi tőzsdei folyamatokról, és inkább az európai trendek hatása alatt áll.

Az árfolyam esése ellenére nem történt meg a trendforduló, az árfolyam visszaállt a 17 500 forint körüli szintre, ami korábban többször is megállította az emelkedést.

Az OTP részvényeivel kapcsolatosan érdekes technikai alakzat figyelhető meg a grafikonon, egy beszűkülő alakzat, amely egy emelkedő és egy csökkenő trendvonalból áll. Ez arra utal, hogy nagyobb árfolyammozgás várható, attól függően, hogy melyik irányba tör ki az árfolyam.

Ha az árfolyam felfelé tör ki, akkor a 17 750 forint körüli ellenállásra, és azon felül a júniusi 18 600 forintos csúcsra érdemes figyelni. Ha viszont lefelé törne ki, akkor a 16 500 - 16 600 forintos zónát, és a 16 000 forintos szintet kellene figyelemmel kísérni.

Az OTP részvényei az elmúlt évben jelentősen emelkedtek, mégis olcsónak számítanak a piaci mutatók alapján. A P/BV mutató szerint az OTP a középmezőnyben van az európai bankpapírok között, könyv szerinti érték alatt forog, és a saját tőke arányos megtérülés figyelembevételével olcsónak tekinthető.

A régiós bankrészvények között az OTP az egyik legolcsóbb, és az elmúlt évtized átlagos árazásához képest is harmadával alacsonyabb az árazás. A P/E ráta 5 körüli értéke rendkívül alacsony, ami még vonzóbbá teszi a részvényeket.

Az elemzők az elmúlt hónapokban emelték a célárakat, már 22 ezer forintos célárat is megfogalmaztak, az átlagos célár pedig 19 885 forint, ami 14 százalékkal magasabb a tegnapi záróárnál. Az OTP részvényeit követő elemzők közül 10-en vételre, 4-en tartásra ajánlják, eladásra ajánló elemző nincs.

Az OTP vezetői, köztük Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója, részvényeket szereztek a javadalmazási csomagjuk részeként. Csányi Sándor 4 649 darab, Bencsik László 1495 darab, Csere Bálint 854 darab, Kiss-Haypál György pedig 631 darab OTP-részvényt szerzett. Az OTP részvényárfolyama a hírre 0,3 százalékkal csökkent, de az év eleje óta 10,3 százalékot emelkedett.

Az OTP-nél idén január és május között 139,6 milliárd forintot használtak fel a SZÉP-kártyabirtokosok, ez az összeg lényegében megegyezik a tavalyi év azonos időszakában elköltött 138,3 milliárd forint összeggel. Az OTP SZÉP-kártyáknál havi eloszlásban sem volt érdemi eltérés 2023-hoz képest: márciusban 13 százalékkal volt magasabb a költés a tavalyihoz képest, 26 milliárd forintról 30 milliárd forintra emelkedett, májusban pedig 7 százalékkal kevesebb költést realizáltak, 36 milliárd forintról 33 milliárd forintra csökkent.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ.