Amazon: 2 milliárd forintos bírság a szabályszegésekért és új filmtervek

Az Amazon 5,9 millió dolláros (körülbelül 2,1 milliárd forint) bírságot kapott a kaliforniai munkaügyi bíróságtól, mert a vállalat többször is megsértette a munkavállalókra vonatkozó előírásokat a raktáraiban.

A Reuters jelentése szerint a cég a március végéig tartó öt hónapos időszakban 60 ezer alkalommal szegte meg a kaliforniai törvényeket, amelyek kötelezik a munkáltatókat, hogy írásos leírást adjanak a munkavállalóknak a kvótákról, amennyiben azok fegyelmi büntetést kaphatnak a megadott munkatempó el nem érése miatt. Az Amazon két nagy raktárában történtek a jogsértések.

A hatóságok szerint a magas bírság indokolt volt, mivel a dolgozók nem ismerhették a kvótákat, ami fokozott nyomást jelentett számukra, hogy gyorsabban végezzék el a munkájukat. Ez pedig növelhette a sérülések kockázatát, illetve arra is késztethette őket, hogy ne vegyék ki a törvény által biztosított pihenőidőket.

Az Amazon azonban visszautasítja a vádakat, állításuk szerint az alkalmazottak teljesítményét hosszú távon, az egész telephely csapatának teljesítményéhez viszonyítva értékelik, és az eredményeket az alkalmazottak bármikor felülvizsgálhatják.

Miközben a vállalat a munkaügyi bírósági ügyekkel küzd, az Amazon stúdiója egy új projektbe kezdett, amely a kultikus Űrgolyhók (Spaceballs) film folytatása lesz. Az 1980-as évek Star Wars-szatírájának új részén Josh Gad és az eredeti film rendezője, Mel Brooks dolgoznak együtt. Gad nem csak producerként vesz részt a projektben, hanem a főszereplője is lesz a vígjátéknak, amelyet Josh Greenbaum rendezi majd. Az Űrgolyhók eredetileg az MGM kezéből került ki, és bár vegyes kritikákat kapott, később kultikus státuszt ért el és Brooks egyik kiemelkedő filmjévé vált. A folytatás részletei egyelőre nem ismertek, de a The Hollywood Reporter szerint Dan Hernandez írja a forgatókönyvet.

Az eredeti Űrgolyhók világszerte 38,1 millió dollárt hozott a kasszáknál, ami mai dollárban számolva mintegy 105 millió dollárt, vagyis 38,7 milliárd forintot jelent. A következő években ennek ellenére kultikus sikerré vált, és Brooks egyik legikonikusabb filmjeként tartják számon. Josh Gad, aki korábban többek között a Szerelem és más drogokban, a Jobs – Gondolkozz másképp című életrajzi drámában és a Bérhaverokban is szerepelt, egy Instagram-posztban jelezte rajongóinak, hogy készülőben van valami, amit a legviccesebb és legjobb dolognak tart, amin valaha dolgozott.