Kásler Miklós alkotmányjogi panaszát az Alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította

Az Alkotmánybíróság nem foglalkozik Kásler Miklós volt emberi erőforrások miniszterének panaszával, amelyet azért nyújtott be, mert sértve érezte emberi méltóságát egy szakértő kijelentése miatt, amelyben hazugnak nevezte.

Az emberi erőforrások 2018 és 2022 közötti minisztere, Kásler Miklós, egy televíziós műsorban tett kijelentése kapcsán került konfliktusba Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértővel. Kásler azt állította, hogy Németországban felfüggesztették a daganatos betegek diagnosztikai és terápiás ellátását, ami Magyarországon sosem fordult elő. Kunetz Zsombor a 24.hu portálon és a Facebook-oldalán reagálva cáfolta Kásler állítását, és kétségbe vonta hitelességét, valamint alkalmasságát közéleti és orvosi szerepek betöltésére.

Kunetz Zsombor a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnökével együttműködve megkérdezte a németországi onkológiai társaságot az állítás valóságtartalmáról, mire a válasz egyértelműen cáfolta Kásler kijelentését.

Kásler Miklós ezután bírósághoz fordult, azzal érvelve, hogy a kijelentése híradásokon alapult, és nem volt általánosító jellege. Azt is állította, hogy a cikk sérti az emberi méltóságát, és öncélú sértegetésnek, becsmérlő kijelentésnek tartja azt.

A bírósági folyamat során azonban a Kúriáig eljutó ügyben nem találták megalapozottnak Kásler kifogásait. A bíróságok véleményként értékelték Kunetz közlését, amelynek ténybeli alapja volt, így a volt miniszternek, mint közszereplőnek, a kifejezések sértő volta ellenére tűrnie kellett.

Az Alkotmánybíróság Czine Ágnes vezette tanácsa, melynek előadó bírája Schanda Balázs volt, nem adott helyt Kásler alkotmányjogi panaszának. Az öt alkotmánybíró szerint a Kúria helyesen értékelte Kásler közszereplői minőségét, és megállapította, hogy a szavahihetőség megkérdőjelezése nem érinti az emberi méltóság érinthetetlen magját. Az Alkotmánybíróság szerint a panasz nem vetett fel alaptörvény-ellenesség kételyét vagy alkotmányjogi jelentőségű kérdést, ezért érdemi vizsgálat nélkül utasították vissza.