A török csodagyerek, aki az Eb-n robbanhat be

Arda Güler, a török válogatott 19 éves tehetsége, aki már fiatalon lenyűgöző képességeivel hívta fel magára a figyelmet, az Európa-bajnokságon is megmutatta, miért tartják csodagyereknek.

Erol Tokgozler, Güler első edzője szerint a labda olyan számára, mintha az egyik belső szerve lenne, annyira magabiztosan bánik vele. A németországi Európa-bajnokságon 26 méterről eleresztett távoli bombájával szerzett gólt, amellyel csapatát ismét vezetéshez juttatta a grúzok ellen. Güler szerint bár örül a gólszerzésnek, még nem érte el minden álmát az Eb-n, és a Real Madridban több csapattársa, valamint Carlo Ancelotti is gratulált neki a teljesítményéért.

A török tinédzser Cristiano Ronaldo rekordját döntötte meg, ő lett a legfiatalabb játékos, aki gólt szerzett az Eb-k történetében a debütáló meccsén. Güler a Real Madridban is bizonyított, ahol a szezon végéhez közeledve 10 meccsen 6 gólt szerzett a spanyol ligában. A Real Madridhoz 20 millió euróért érkezett a Fenerbahcétól, és bár sérülések hátráltatták, 2024 januárjában bemutatkozott a klubban egy Spanyol Kupa-meccsen.

Güler már a török Szuperligában is megmutatta rúgótechnikáját és döntéshozó képességét szorított helyzetekben. Tokgozler szerint Güler mindig hozzátesz a csapat játékához, még akkor is, ha csak rövid időre lép pályára. Güler már 12 éves korában, labdaszedőként is felhívta magára a figyelmet, amikor a Gençlerbirliği kapusának segített kivédeni egy tizenegyest.

A Fenerbahcéban 16 évesen debütált az Európa Ligában, ahol Vítor Pereira, a klub akkori edzője kiemelkedő tehetségnek nevezte. Güler a török első osztályban 2022 márciusában szerzett góllal vált a klub történetének legfiatalabb gólszerzőjévé a ligában. Güler és Mesut Özil képességeit gyakran hasonlítják össze, de Güler távoli lövései kiemelkedőbbek.

A török válogatottban is bizonyított, amikor a Wales elleni selejtezőn hasonlóan nagy gólt szerzett, mint a grúzok elleni találkozón. Vincenzo Montella, a török válogatott szövetségi kapitánya szerint Güler az Európa-bajnokságon robbanhat be igazán, és a grúzok elleni meccsen szerzett gólját tökéletes ajándéknak nevezte a saját 50. születésnapjára.