Harci robotkutyák a láthatáron: aggodalom az amerikai kongresszusban

Az amerikai kongresszus új értékelést kér a védelmi minisztériumtól a Kína által esetlegesen alkalmazott, puskával felszerelt robotkutyák okozta fenyegetésről, miután a képviselőház egyhangúlag elfogadott egy módosítást, amely a nemzetbiztonsági kockázatokat vizsgálná.

A képviselőházban egyre több a géppisztolyos robotkutyák megjelenésétől való félelem, és a múlt heti védelmi felhatalmazási törvényjavaslat vitája során a törvényhozók beillesztettek egy szöveget a katonai politikai intézkedésbe, amely arra szólítja fel a védelmi minisztériumot, hogy értékelje felül a „Kína által a jövőbeni konfliktusok során esetlegesen alkalmazott, puskával felszerelt robotkutyák fenyegetését”.

A téma a közvélemény figyelmének középpontjába került, amikor kínai katonai tisztviselők bemutattak néhány felfegyverzett robot négylábút egy Kambodzsával közös hadgyakorlaton. Az állami CCTV által közzétett videón egy 110 kilós, kutyaszerű robot látható, amely automata puskát hordoz és képes a tüzelésre.

A kínai hadsereg szóvivője szerint ez az új technológia új lehetőségeket nyit meg a városi harci műveletek terén. Az amerikai hadsereg már évek óta kísérletezik robotkutyákkal, de ezeket elsősorban felderítő és egységtámogató szerepkörben alkalmazzák.

Az amerikai politikusokat a nyilvánosságra hozott felvételek arra ösztönözték, hogy felszólítsák a védelmi minisztert: vizsgálja meg, milyen veszélyt jelenthet az ilyen technológia az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. A védelmi minisztériumnak alaposan át kell vizsgálnia Kína technológiai fejlesztéseit és azok lehetséges hatásait.