Amerikai katona börtönbüntetését rendelte el egy orosz bíróság

Három év kilenc hónapos szabadságvesztésre ítéltek egy amerikai katonát Oroszországban, aki a vádak szerint meglopta és életveszélyesen megfenyegette orosz barátnőjét.

A CNN szerint az orosz bíróság döntése értelmében a 34 éves Gordon Blacket, aki május 2-án került őrizetbe Vlagyivosztokban, büntetőtelepen kell letöltenie a büntetését. Az események előzménye, hogy Black durván összeveszett Alekszandra Vaszcsukkal, akit Dél-Koreában ismert meg.

A vádirat alapján Black tízezer rubelt (körülbelül 40 ezer forintot) tulajdonított el Vaszcsuk táskájából, és megfenyegette, hogy megöli. A tárgyaláson a férfi tagadta a gyilkossággal való fenyegetést, de elismerte a lopást, amit állítása szerint kényszerhelyzetben követett el. A bíróság mindkét vádpontban bűnösnek találta, az ítélet azonban még nem jogerős, és Black várhatóan fellebbezni fog.

Black törzsőrmesterként szolgált a Camp Humphreys amerikai légitámaszponton Dél-Koreában, ahonnan áprilisban áthelyezési kérelmet nyújtott be a texasi Fort Cavazosba. Azonban a hadsereg szabályait megszegve, engedély nélkül utazott először Kínába, majd onnan Oroszországba, hogy találkozzon Vaszcsukkal.

A texasi családtagok szerint Black, aki házas és egy gyermek édesapja, viharos kapcsolatot ápolt Vaszcsukkal. Jelenleg több amerikai állampolgár is orosz fogságban van, köztük Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal újságírója és Paul Whelan tengerészgyalogos, akiket az amerikai kormány szerint jogtalanul tartanak fogva.