Amerikai diákok bojkottálják a Google-t és az Amazont

Több mint 1000 amerikai diák és fiatal fogadta meg, hogy nem fog a jövőben a Google-nél és az Amazonnál dolgozni, tiltakozva ezzel a vállalatok izraeli kormánnyal kötött szerződései ellen.

A No Tech for Apartheid (NOTA) mozgalom kampányához már közel 1200 amerikai fiatal csatlakozott, amely arra ösztönzi őket, hogy kerüljék a Google és az Amazon munkahelyeként való választását. A NOTA koalíciót technológiai területen dolgozók hozták létre, és céljuk, hogy a nagy techvállalatok mondják fel szerződéseiket az izraeli kormánnyal. A kampány résztvevői szerint a Google és az Amazon hozzájárul az Izrael által vezetett apartheid politikához és a palesztinok elleni népirtáshoz. A fiatalok és diákok nyilatkozatban fejezték ki, hogy nem kívánnak részt venni ezekben a "szörnyű visszaélésekben", és követelik a Project Nimbus nevű kezdeményezés azonnali leállítását.

A Project Nimbus keretében a Google és az Amazon 1,2 milliárd dolláros szerződést nyert el, hogy felhőalapú számítástechnikai, gépi tanulási és mesterséges intelligencia szolgáltatásokat nyújtson az izraeli kormánynak és hadseregnek. A Google szóvivője korábban cáfolta, hogy a vállalat katonai vagy hírszerzési célokra szolgáltatna technológiát Izraelnek. Ennek ellenére a Google-nél több dolgozó is tiltakozott a projekt ellen, ami végül 28 munkavállaló elbocsátásához vezetett.