Narancssárga festékkel öntötték le a Stonehenge-et

A Just Stop Oil környezetvédelmi aktivistái narancssárga porfestékkel vonták be a Stonehenge ősi kultikus emlékhelyét. Az akció célja, hogy a júliusi brit parlamenti választások után a hivatalba lépő kormány vállalja a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének és felhasználásának megszüntetését 2030-ig.

A Just Stop Oil két tagja, a 73 éves Rajan Naidu és a 21 éves Niamh Lynch szerdán narancssárga porfestékkel fújta le a Stonehenge-et. Az akciót videóra vették, és a klímavédelmi szervezet sajtóközleményében hangsúlyozták, hogy a festék nem tartós, és az eső hamarosan lemossa.

Az aktivisták szerint a narancssárga porfesték a figyelemfelkeltést szolgálja, és néhány esős nap után eltűnik majd, szemben a klíma- és ökológiai válság katasztrofális következményeit mérséklő hatékony kormányzati beavatkozás szükségességével. A csoport korábban már több hasonló akciót hajtott végre, többek között Van Gogh-festmények és wimbledoni teniszmeccsek célpontjává váltak.

A szerdai akciót követően a rendőrség őrizetbe vette a két aktivistát, akiket megbilincselve, majd egy rendőrségi furgonban elszállítottak. A Just Stop Oil szerint az akciót a csütörtöki nyári napforduló elé időzítették, amikor rendszerint több ezren gyűlnek össze Stonehenge-nél a csillagászati nyár első napfelkeltéjét várva.

A szervezet szerint az általuk használt por kukoricalisztből készült, amelyet majd lemos az eső. A Just Stop Oil korábban több más nagy értékű képzőművészeti alkotást és történelmi emléket választott hasonló akciók célpontjának, például a Magna Carta egyik példányának üvegfalú tárolóját próbálták összetörni, és Vincent van Gogh Napraforgók című festményére konzerv paradicsomlevest öntöttek. Az ilyen radikális megmozdulásokkal próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy az emberiségre a pusztulás és a tömeges éhezés vár, ha nem cselekszünk azonnal a klímaváltozás ellen.

A Just Stop Oil mostani tájékoztatása szerint akciójukkal azt követelik, hogy a következő brit kormány állapodjon meg más kormányokkal a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelését és elégetését 2030-ig megszüntető tervezetről. A csoport azt is közölte, hogy csupán narancssárga kukoricaliszt-festéket fújták a kövekre, amelyet állításuk szerint „hamarosan elmos az eső”.

  1. június 21-én közel nyolcezer ember gyűlt össze a Stonehenge-nél, hogy megünnepeljék az év leghosszabb napját. Idén június 20-án a 2024-es nyári napforduló alkalmából hasonló számban várják őket. A napfordulót helyi idő szerint csütörtökön 19 órától pénteken reggel 8 óráig ünneplik.