A magyar válogatott továbbjutási esélyei

Nem nulla az esély a legjobb 16 közé jutásra a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságon, és nem is kell totálisan irreális kombinációkra várni – első lépésként Skóciát kell legyőzni, majd a többi csoport eredményeire kell hagyatkozni.

Két meccs után a magyar válogatott két vereséggel és 1-5-ös gólkülönbséggel áll, ami nem ígérkezik könnyű helyzetnek. Azonban még van esély a továbbjutásra, mivel a hat csoport harmadik helyezettjei közül a négy legjobb is folytathatja a küzdelmeket az Európa-bajnokságon.

A magyar csapatnak vasárnap este kell legyőznie Skóciát, hogy fenntartsa a reményt a továbbjutásra. Ha sikerül a győzelem, akkor a skótokat megelőzve már van esély a legjobb harmadik helyezettek közé kerülésre.

A B csoportban Horvátország és Albánia áll 1-1 ponttal, és mivel mindkettő nehéz ellenfelekkel, az olaszokkal és a spanyolokkal játszik, valós esély van arra, hogy 2 pontnál többet nem szereznek. Ebben az esetben már csak egy további csoportharmadikot kellene találni, akit megelőzhet a magyar válogatott.

A D és az F csoportok harmadik helyezettjei is potenciális célpontok lehetnek, mivel Lengyelország és Ausztria, illetve Csehország és Grúzia jelenleg 0-0 ponttal állnak, és egymással játszanak a következő fordulóban. Az E csoportban Belgium és Ukrajna, a C csoportban pedig Dánia és Szlovénia 1-1 ponttal, Szerbia pedig 0 ponttal rendelkezik, tehát itt is adódhatnak kedvező eredmények a magyar csapat számára.

A továbbjutás esélyeit növelheti, ha a fent említett csapatok döntetlent játszanak egymással, és a másik meccsükön sem nyernek, így 1 vagy 2 pontot szerezve. Természetesen nem minden csoportban fog ez így történni, de ha csak egy csoportban is, akkor már van remény a magyar válogatott számára.

Amennyiben a magyar csapat 3 pontot szerez, akkor a többi 3 pontos csapathoz képest a gólkülönbség válik fontossá. Jelenleg 1-5-ös gólkülönbséggel állnak, tehát ebben az esetben egy nagyarányú győzelemre lenne szükség.

A csoportkör izgalmait fokozza, hogy a 24 csapatból csak a leggyengébb nyolcat zárják ki, így a továbbjutásért folytatott küzdelem a csoportkör végéig tart.