A magyar válogatott kihívásai az Európa-bajnokságon

Magyarország a német válogatottal mérkőzik meg az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában Stuttgartban, ahol a házigazda németek 5–1-es győzelemmel kezdtek, míg a magyar csapat 3–1-re kikapott Svájctól.

A magyar csapat győzelme jelenleg 11-szeres pénzt ér a fogadóirodáknál, ami tükrözi az első forduló eredményeit és a németek kedvezőbb esélyeit. A korábbi találkozók előzetes esélyei is a németeket részesítették előnyben, legutóbbi három meccsükön azonban a magyar válogatott veretlen maradt a németekkel szemben. Az Európa-bajnokság 2021-es mérkőzésén 2-2-es döntetlen született, a Nemzetek Ligája 2022-es budapesti és lipcsei találkozóin pedig 1-1, illetve 0-1-es magyar sikerrel zárultak a meccsek. Az aktuális oddsok szerint a németek győzelmére 1,28, döntetlenre 6,0, míg a magyarok sikerére 11,0 a szorzó.

Marco Rossi, a magyar válogatott kapitánya hangsúlyozta, hogy tökéletes játékra lesz szükség a németek ellen. Rossi szerint a múltbeli eredmények nem számítanak, és a németek esélyesebbek, de motiválónak kell lennie a csapat számára, hogy megmutassák, hol a helyük ezen a tornán. Változtatások várhatók a kezdőcsapatban: Dárdai Márton a védelem bal oldalán, míg Bolla Bendegúz a középpálya jobb oldalán kaphat szerepet, Lang Ádám helyett várhatóan Fiola áll majd be a védelem közepére.

Julian Nagelsmann, a német válogatott kapitánya kiemelte, hogy csapatának óvatosnak kell lennie a szabálytalankodásokkal, mivel a magyarok a selejtezők során a második legtöbb gólt szerezték pontrúgások után. Nagelsmann szerint a magyarok valószínűleg erősebben fognak védekezni Toni Kroos ellen, és támadó szellemű játékot várnak tőlük.

A múltban Magyarország már bizonyította, hogy képes felállni egy-egy kezdeti vereségből nagy tornákon. Az Európa-bajnokságokon kétszer jutottak a négyes döntőbe, ahol mindkétszer az első meccset elveszítették, de 1964-ben bronzérmet szereztek, 1972-ben pedig negyedikek lettek. A 2021-es Európa-bajnokságon a portugálok elleni 0–3 után a világbajnok franciák ellen 1–1-re végeztek. Világbajnokságokon is volt már példa arra, hogy a kezdeti vereség után javítottak: 1966-ban a címvédő brazilokat 3:1-re verték, 1986-ban pedig a szovjetek elleni 0–6-os vereség után 2–0-ra győztek Kanada ellen.

A csoport harmadik helyezettjei közül csak négy válogatott juthat tovább, így minden gól fontos lehet a továbbiakban. Jelenleg a magyar válogatott a csoport harmadik helyezettjei között az utolsó helyen áll, de a második forduló után tisztább kép várható. Egy győzelemmel és negatív gólkülönbséggel azonban nehéz lesz a 16 közé jutni. A sorrend jelenleg: Szlovénia 1 pont, Lengyelország 0 pont (1-2), Csehország 0 pont (1-2), Albánia 0 pont (1-2), Belgium 0 pont (0-1), Magyarország 0 pont (1-3). Extrém esetben egy Skócia elleni győzelem is elég lehet ahhoz, hogy a magyar válogatott továbbverekedje magát a csoportból.

A magyar válogatott a stuttgarti Mercedes-Benz Arénában találkozik szerdán 18 órától a németekkel, és pontszerzésre volna szüksége ahhoz, hogy saját kezében tudja sorsát a harmadik, Skócia elleni csoportmeccs előtt. Rossi csapata az első mérkőzésen pontatlanul és sok egyéni hibával játszott, különösen a védelem látszott sebezhetőnek. A magyar keretben Nego Loic és Balogh Botond sérülés miatt biztosan nem lép majd pályára.

A németek a nyitómeccsen 5-1-re lelépték Skóciát és toronymagas esélyesei a meccsnek. Julian Nagelsmann várhatóan nem változtat a győztes csapaton, ahol a középpálya Andrich és Kroos vezetésével a legerősebb résznek tűnik. Nagelsmann szerint a magyarok nagyjából a skótokkal azonos játékerőt képviselnek, és semmiképp sem fogják alábecsülni őket.

Magyarország veresége esetén sem esik ki egészen biztosan, mert a 24 csapatos lebonyolításban a csoport harmadikok közül is a legjobb négy továbbjut. Vereség esetén viszont egy Skócia elleni győzelem sem jelentene biztos továbbjutást, és a gólarány is számíthat a végelszámolásnál. Ha egy döntetlent sikerülne kiharcolni, akkor a saját kezében marad a magyar válogatott sorsa, győzelem esetén pedig egy döntetlen is elég lehetne Skócia ellen.

A mérkőzést percről percre közvetítjük a 444-en is. A nap legfontosabb eseményeiről a hírfolyamunkban foglaljuk össze. Az A csoport második fordulójának második meccsét 21 órától rendezik: Skócia találkozik Svájccal a kölni RheinEnergieStadion-ban.