A légszennyezés tragikus következményei: évente 700 ezer kisgyermek halálát okozza

Naponta közel 2 ezer öt év alatti gyermek veszíti életét a légszennyezés okozta egészségügyi problémák következtében. Az Egészségügyi Hatások Intézete (HEI) és az UNICEF közös jelentése rávilágít, hogy a légszennyezés 2021-ben világszerte 8,1 millió halálesetért volt felelős, ezen belül 700 ezer öt év alatti gyermek halálát okozva.

A légszennyezés, mint halálok, az alultápláltság után a második leggyakoribb kockázati tényező a legfiatalabb korosztályban. A gyermekek különösen fogékonyak a légszennyezés ártalmas hatásaira, amelyek már az anyaméhben is megkezdődhetnek.

Az alacsony jövedelmű régiókban, mint például Kelet-, Nyugat-, Közép- és Dél-Afrikában, az öt év alatti gyermekek légszennyezéssel összefüggő halálozási aránya százszorosa lehet a magas jövedelmű országokban élő társaikénak.

A légszennyezés okozta halálesetek többségét, körülbelül 7,8 milliót, a PM2,5 légszennyezés számlájára írhatjuk. Ezek az apró, 2,5 mikrométernél kisebb részecskék képesek a tüdőben megtelepedni és a véráramba kerülve több szervrendszerre káros hatást gyakorolni, valamint növelik több betegség kockázatát.

A PM2,5 légszennyező részecskék forrásai között szerepelnek a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza égetése, a közlekedés, a lakóházak fűtése, a széntüzelésű erőművek, bizonyos ipari tevékenységek és az erdőtüzek. Ezek nemcsak az emberi egészségre gyakorolnak negatív hatást, hanem az üvegházhatású gázok képződéséhez is hozzájárulnak.