A Sárkányok háza közel olyan jó már, mint a Trónok harca

Két év szünet után folytatódik a Sárkányok háza, a Trónok harca előzménysorozata a Maxen. Az After+ új adásában a második évad első részét elemezzük Stöckert Gáborral és Lengyel-Szabó Péterrel.

Öt évvel ezelőtt ért véget az anyasorozat, és azóta számos spinoff készült vagy terveztek, de jelenleg nincs más sikeres fantasysorozat. A Trónok harca nem túl népszerű befejezése után három évig tartott, mire a Warner/HBO eldöntötte, hogyan folytassa a streamingkorszak egyik legsikeresebb sorozatát. George R.R. Martin Tűz és vér című könyvének adaptációjával tértek vissza, hogy bemutassák a Targaryen család történetét 200 évvel a Trónok harca eseményei előtt.

A második évad a két év szünet után készült el, és nyolc részből áll az előző tíz helyett. A produkciót Miguel Sapochnik távozása után már csak Ryan Cordal vezeti. Az első évadban kiemelkedő alakítást nyújtó Paddy Considine (Viserys Targaryen) nem tér vissza, helyette a gyerekszereplők és a család közötti háború kap nagyobb hangsúlyt.

Az új évad kapcsán megjegyeztük, hogy az első évad döcögős volt, a cselekmény nem volt mindig jól ütemezve, és a fókusz sem volt mindig megfelelő. "Néhol túl hosszú előkészítések, vagy éppen a történetvezetést leültető látomásjelenetek rabolják az adásidejét, máskor pedig fontos szereplők motivációi maradnak rejtve vagy logikátlannak tűnő tettek nem kapnak rendes magyarázatot" – írjuk az új epizódokról, és ez az After+ adásában is téma.

A Sárkányok háza azonban egyre jobbá válik, és lassan közelíti a Trónok harca színvonalát. Ehhez hozzájárult a zseniális casting és az, hogy Martin történetét dolgozták fel, nem pedig új sztorit találtak ki. Jelenleg csak a Sárkányok háza harmadik évadának készülése biztos, valamint A hét királyság lovagja című előzménytörténet forgatása.

Az adásban további témák is terítékre kerülnek, többek között:

  • A hatodik regény, a Tűz és jég dala megjelenésének hiánya.
  • A Trónok harca sikerének titka a többi fantasysorozathoz képest.
  • A Sárkányok háza nézők lesokkolására való törekvése.
  • Az új évad első négy részének spoilerek nélküli megbeszélése, különös tekintettel a negyedik rész utolsó 20 percére.
  • A karakterek fejlődése.
  • A Sárkányok háza és a Trónok harca közötti különbségek.
  • A sárkányok szükségessége a sorozatban.