A Gloster tovább terjeszkedik a nemzetközi piacokon

Majdnem négy évvel ezelőtt indult a Gloster részvényeinek kereskedése a BÉT Xtend piacán, és a vállalat most újabb terjeszkedési terveket ismertetett, amelyek a nemzetközi piacokat célozzák meg. Oszlánszki Péter, a társaság HR-igazgatója emlékeztetett a kezdetekre, majd Szekeres Viktor, a cég alapítója és elnöke beszélt a jövőbeli kilátásokról és a Gloster-sztori izgalmairól.

A vállalat jelentős növekedést ért el az árbevétel és az EBITDA tekintetében, részben akvizíciós hatásoknak köszönhetően, 60 hónap alatt 11 tranzakciót hajtott végre. Szekeres Viktor kiemelte, hogy a Gloster Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú, szoftverértékesítést végző exportőre, és bevétel alapján a 12. legnagyobb hazai tulajdonban lévő IT-cég.

A vállalat a szoftverfejlesztés területén szeretne tovább növekedni nemzetközi szinten, mivel itt a legmagasabb az egy ügyfélre eső árbevétel. Szekeres Viktor hozzátette, hogy a szoftverfejlesztésben a hatékonyság javulása magasabb profitrátát eredményezhet, amit a BMW-szerződés bejelentése is alátámaszt.

A cégvezető szerint a mesterséges intelligencia jelentheti a jövőbeli növekedés egyik motorját, és a Gloster célja, hogy az export árbevétel arányát tovább növelje, amely jelenleg a teljes bevétel felét teszi ki. A nemzetközi értékesítés terén a Gloster három fő régióra koncentrál: az Egyesült Királyság, a DACH-régió és a skandináv régió, svéd fókusszal.

A vállalat két saját fejlesztésű termékkel készül megjelenni a nemzetközi piacon, és tervei szerint ezeket a termékeket a jövőben a magyar piacra is bevezetné. A Gloster a belső szinergiahatások kihasználásában is lát még lehetőségeket, és a fülöp-szigeteki SSC-ben jelentős megtakarításokat terveznek a bérek terén.

A mesterséges intelligencia terén a Microsoft fókuszú fejlesztésekben látják a jövőt, és a cégvezető szerint a Gloster helyzeti előnyből indulhat ezen a területen. A menedzsment 2026-ra 15 milliárd forint körüli árbevételt és 3 milliárd forint körüli EBITDA-t vár, amelyet az organikus növekedés, a belső szinergiákból származó megtakarítás és a nemzetközi értékesítés hajthat.

A Gloster a saját források mellett további forrásbevonást is tervez 2025-ben, és az eladósodottság az EBITDA arányában továbbra is alacsony marad. Szekeres Viktor szerint a cég megteremtette a növekedés alapjait, és 2026-tól osztalékfizetést terveznek kezdeni.