Casa Bonita: A világ legmenőbb étterme

Denver külvárosában, Lakewoodban található a Casa Bonita, amelyet nem más, mint a South Park kitalálói, Trey Parker és Matt Stone tulajdonolnak, és amelynek várólistáján 600 ezer ember szerepel.

A Casa Bonita egy mexikói étterem, amelyet nem a luxus, hanem egyedi jellege tesz különlegessé. A helyszín egy fogászat és egy Dollar Tree bolt mellett található, és a világ legmenőbb éttermeként hirdeti magát. Az étteremről egy South Park-epizód is szól, amelyben Kyle itt tartja a születésnapi partiját, és ahol radioaktív kannibálok is felbukkannak.

A Casa Bonita, amely spanyolul 'szép házat' jelent, 1974-ben nyílt meg, és eredetileg egy oklahomai mexikóiétterem-lánc coloradói próbálkozásaként indult. A lánc többi tagja csődbe ment, de a Casa Bonita fennmaradt, és gyerekek kedvencévé vált a Disneylandet idéző attrakcióival.

A South Park írói, akik gyermekkorukban csodálattal tekintettek az étteremre, 2003-ban beépítették a sorozatba. A Casa Bonita 2015-ben Denver városának hivatalos nevezetességévé vált, és műemlékké nyilvánították. A Covid-19 járvány azonban csődbe kényszerítette az éttermet, amely a lezárások után nem nyitott ki újra.

Parker és Stone végül 3,1 millió dollárt fizettek az étteremért és a névért, majd további 40 millió dollárt költöttek a felújítására. A mexikói celebséf Dana Rodriguez vezeti a konyhát, a személyzet órabérét pedig jelentősen megemelték. Az étterem nevezetességét, a kilencméteres beltéri vízesést is helyreállították.

A Casa Bonita 2023-ban nyitott meg újra, és asztalt foglalni nem lehet, csak egy várólistára lehet feliratkozni. Az ebéd ára 30 dollár, a vacsora 40 dollár, és jelenleg is kérdéses, hogyan fogja az étterem kitermelni a befektetést. Stone és Parker vagyonát 6-700 millió dollárra becsülik, így az étterem nem elsősorban pénzkereseti célból működik.