Zelenszkij európai támogatásszerzési körútjának eredményei

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök európai útja során jelentős támogatásokat gyűjtött össze Ukrajna számára, többek között pénzügyi, katonai és infrastrukturális segítséget is ígérve az országnak.

Volodimir Zelenszkij elnök európai körútjának egyik fő célja az volt, hogy minél több országot és vezetőt rávegyen a svájci békecsúcson való részvételre, annak ellenére, hogy a meghívottak száma csökkent és az országok alacsonyabb szintű képviseletet jeleztek vissza. Berlinben az URC2024 konferencián Zelenszkij 110 nemzetközi megállapodást írt alá, összesen 16 milliárd euró értékben, amelyek között a legnagyobb csomag egy 7 milliárd eurós kötelezettségvállalás volt a kis- és középvállalkozások támogatására.

Ezen kívül, több százmillió dollár értékű egyéb szerződéseket is megkötöttek, például 23 memorandumot japán partnerekkel, és bejelentették a Skills Alliance létrehozását, amelyre a következő három évben mintegy 700 millió eurót szánnak. A német kormány is hozzájárult, mintegy 100 millió eurót különítve el az ukrajnai egészségügyi programokra.

A G7 csúcson Zelenszkij további támogatást kapott, többek között két, 10 évre szóló biztonsági megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal és Japánnal, utóbbi 4,5 milliárd dollárt ígért 2024 folyamán. Döntés született arról is, hogy a befagyasztott orosz pénzeszközök kamatából 50 milliárd dollárnyi támogatást kap Ukrajna, amelyet különböző célokra fordíthatnak.

A svájci békecsúcs eredményei vegyesek voltak, ahol Kijevnek nem sikerült meggyőznie a globális dél országait az ukrán 10 pontos béketervről, és csak három témát vitattak meg. A kritikus pontok, mint az orosz csapatok visszavonása és az oroszok felelősségre vonása, lekerültek a napirendről. A csúcson elhangzott, hogy a rendezéshez Oroszországot is be kell vonni, ami jelentős váltást jelent a korábbi álláspontokhoz képest. Seremet Sándor szerint Zelenszkij békeformulája még a nyugati támogatók közül is egyre kevesebben tartják megvalósíthatónak.