Anna Civiljova, Putyin unokahúga a védelmi minisztérium élén

Vlagyimir Putyin orosz elnök unokahúgát, Anna Civiljovát nevezte ki Oroszország védelmi miniszterhelyettesévé, a kinevezésről szóló hivatalos dokumentumot közzétették az orosz jogszabályi változásokat közlő portálon.

Anna Civiljova, aki lánykori nevén Anna Putyina, az orosz elnök másodunokatestvére, korábban a Kolmar nevű nagy szénipari vállalat tulajdonosa volt. A cég 2022 augusztusában költözött Svájcból Dubajba, hogy kikerülje az orosz szénre vonatkozó embargót. Civiljova családja tulajdonában van a Sereges síparadicsom is, amelyet előző házasságából származó fia vezet, aki szintén Putyin rokona.

Civiljova nem csak üzleti, hanem jótékonysági területen is aktív, hiszen ő áll az A haza védelmezői alapítvány élén, amely az ukrajnai konfliktusban részt vevő orosz katonákat támogatja. Putyin decemberben élő tévéadásban méltatta Civiljovát, kiemelve, hogy az ő közreműködésével az orosz állampolgárok összesen 10 milliárd rubelt (112 millió dollárt) adományoztak az alapítványnak katonai célokra.

A védelmi minisztériumban Civiljova társául kapja Pavel Fradkovot, Mihail Fradkov volt miniszterelnök és a külföldi hírszerzés vezetőjének legfiatalabb fiát, akit szintén védelmi miniszterhelyettessé nevezett ki Putyin. Anna Civiljova férje, Szergej Cilviljov az orosz energetikai miniszter, aki májusban foglalt el a pozícióját, így Putyin nem először választ családtagot maga mellé az ország élére.