Putyin Észak-Koreai Látogatása

Vlagyimir Putyin orosz elnök Észak-Koreába látogat, ahol katonazenekari koncertek és háborúpárti orosz énekesek előadásai készítik elő a találkozó hangulatát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 18-án és 19-én érkezik Észak-Koreába, ahol a távol-keleti diktatúra méltó fogadtatást készít számára. Az állami média a látogatás előtt katonazenekarok és háborúpárti orosz énekesek koncertjeivel hangolja a tévénézőket. A várost teleplakátolták Putyin arcképével, és orosz zászlók lobognak a phenjani villanyoszlopokon is.

A BBC hírfolyama szerint Putyin a phenjani Kumszuszan vendégházban tölti majd az éjszakát, amely korábban Hszi Csin-ping kínai vezetőt is fogadta 2019-ben. A vendégház a Kumszuszan Nappalota közelében helyezkedik el, ahol Kim Dzsongun apját és nagyapját temették el.

Az orosz elnök helyi idő szerint kedd este érkezik meg Phenjanba, ahol szerdán hivatalos tárgyalásokat folytat, és meglátogatja az Életadó Szentháromság ortodox templomot is. A BBC elemzői szerint az utazás egyik fő oka, hogy az orosz hadsereg lőszerre van szüksége az ukrajnai konfliktusban, és Észak-Koreából könnyen és olcsón szerezhet nagy mennyiségű fegyvert, beleértve a ballisztikus rakétákat is.

Putyin olyan kereskedelmi és biztonsági rendszerek kiépítését ígérte Észak-Koreának, amelyeket nem ellenőriz a Nyugat, és az orosz elnök egyben rendíthetetlen támogatásáról biztosította Phenjant. A Koreai Munkapárt párt központi lapjában, a Rodong Szinmunban megjelent levélben Putyin azt írta, hogy a két ország az elmúlt 70 évben jó kapcsolatokat és partnerséget alakított ki, amelyek az egyenlőségen, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapulnak.

„Olyan alternatív kereskedelmi és kölcsönös elszámolási mechanizmusokat fogunk kidolgozni, amelyeket nem a Nyugat ellenőriz, és közösen ellenállunk a törvénytelen egyoldalú korlátozásoknak” – írta Putyin, hozzátéve, hogy „ezzel egyidejűleg felépítjük – az egyenlő és oszthatatlan biztonság architektúráját Eurázsiában”.

Az orosz elnök megköszönte Észak-Koreának, hogy támogatta az Oroszország által „különlegesnek nevezett ukrajnai katonai műveletét”, és támogatást ígért Phenjannak, hogy megvédje érdekeit az „amerikai nyomás, zsarolás és katonai fenyegetések” ellenére.

A látogatás során a két vezető négyszemközti megbeszéléseket folytat majd egymással, lesz egy gálakoncert, állami fogadás, továbbá dokumentumokat írnak alá és a felek nyilatkoznak a médiának – mondta az orosz elnök külpolitikai tanácsadója, Jurij Usakov a sajtónak a bejelentést követően.

A déli szomszédjára újabban rendszeresen szemeteszsákokat dobáló Észak-Korea után Putyin szerdán Vietnám fővárosába, Hanoiba utazik, újabb két napra.

Putyin a Rodong Szinmunban megjelent cikkében hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig is támogatta és továbbra is támogatni fogja a KNDK-t és a hősies koreai népet az alattomos, veszélyes és agresszív ellenséggel a függetlenségért, az identitásért és a saját fejlődési út megválasztásához való jogáért folytatott harcban. Putyin kiemelte, hogy Phenjan meggyőződéses, hasonlóan gondolkodó támogatónk volt és marad is, aki készen áll határozottan szembeszállni a kollektív Nyugat azon törekvésével, hogy megakadályozza az igazságosságon, a szuverenitás kölcsönös tiszteletén és egymás érdekeinek figyelembevételén alapuló többpólusú világrend létrehozását.

Putyin ígéreteket is tett, többek között egy olyan eurázsiai kereskedelmi és biztonsági rendszer létrehozásáról írt, amely kívül esik a Nyugat ellenőrzésén, továbbá megígérte, hogy fokozni fogják az orosz és koreai egyetemek közötti tudományos mobilitást, illetve növelik a kölcsönös turistautakat és a kulturális, oktatási, ifjúsági és sportcserekapcsolatokat.

A rangos látogató tiszteletére egyébként Phenjanban már fel is lobogózták azt az útvonalat, amin az orosz elnök konvoja elhalad majd. Putyin azonban csak estére érkezik az országba, a mai nap nagy részét Jakutföldön tölti, ahol régi szép szovjet szokás szerint megtekint dolgokat a búzatáblától a gázvezetéken át a fellobogózott traktoros iskoláig.

Az orosz elnök látogatása során várhatóan tovább erősíti a két ország közötti katonai együttműködést, ami aggodalmakat kelt a nemzetközi közösségben, különösen egy olyan időszakban, amikor Moszkvának sürgősen szüksége van lőszerre az Ukrajna elleni háborújához. Észak-Korea állítólag jelentős készletekkel rendelkezik olyan elavult tüzérségi lövedékekből és rakétákból, amelyek kompatibilisek az Ukrajnában használt egykori szovjet és orosz fegyverrendszerekkel, és gyártási kapacitással is bír, amely segíthet Oroszországnak fenntartani a magas lőszer-égetési arányt.

A látogatás során felmerülhet a kényszermunkában foglalkoztatott észak-koreaiak munkaerejének kérdése is, amelyet Oroszország korábban már igénybe vett. Phenjan ezzel a munkaerővel segítette Oroszországot, és jelenleg is gyártási munkafolyamatokban vesznek részt kényszermunkában.

A nemzetközi sajtóban a Putyin-Kim kapcsolatot gyakran "bromance"-ként emlegetik, ami Kína számára nem feltétlenül kedvező. Kína óvatosan egyensúlyozik a geopolitikai színtéren, próbálva nem lépni át bizonyos vörös vonalakat, miközben figyelemmel kíséri az orosz-észak-koreai kapcsolatok fejlődését.

Az északiak feltehetően véletlenül lépték át a két ország közötti demarkációs vonalat, nem viszonozták a tüzet, azonnal visszavonultak. A határvillongás Észak-Koreának nem jön jókor: este érkezik Kim Dzsongunhoz Vlagyimir Putyin orosz elnök. A két ellenséges ország közötti határ északi felén már egy ideje lázas munka zajlik, a kommunista állam katonái tankcsapdákat létesítenek, illetve újabb területeket aknásítanak el. A határincidensek száma a két ország közötti feszültség mértékével egyenes arányosságban növekedik és az utóbbi időben az Észak és Dél-Korea közötti kapcsolatok visszatértek a hidegháborús hagyományokhoz.