Kényszerleszállás egy Boeing 737-800-as repülőgéppel Új-Zélandon

A Virgin Australia egyik Boeing 737-800-as repülőgépe kényszerleszállást hajtott végre Új-Zélandon, miután a gép egyik hajtóműve kigyulladt, feltételezhetően madárral való ütközés következtében. A gép biztonságosan landolt, és senki sem sérült meg az eset során.

A Virgin Australia Queenstownból Melbourne-be tartó járata hétfő este kényszerült leszállásra, amikor a repülőgép jobb oldali hajtóművéből lángok csaptak fel röviddel a felszállás után. A pilóták gyorsan cselekedtek és biztonságos útvonalra állították a gépet, hogy elkerüljék a közeli hegyeket.

A repülőgép végül Invercargill repülőterén tett kényszerleszállást, ami mintegy 150 kilométerre délre található Queenstowntól. A fedélzeten lévő 67 utas és a hatfős személyzet mind sértetlenül megúszta az incidenset.

Glen Sowry, a queenstowni repülőtér vezérigazgatója szerint nagy valószínűséggel madárral való ütközés okozta a tűzesetet. Azonban hozzátette, hogy a hajtómű részletes vizsgálata nélkül ezt az okot nem lehet megerősíteni. A repülőtér rendszeres kockázatkezelési intézkedéseket hozott, többek között rövidre vágta a füvet, és nem engedte, hogy a közelben állóvíz legyen, mivel a madárcsoportok ismert kockázatot jelentenek, de az incidensek ritkák.

Az új-zélandi repülőtereken 10 000 repülőgépmozgásból körülbelül négyre tehető a repülőgépekbe csapódó madarak aránya – írja honlapján Ausztrália légiközlekedési felügyelete. A mostani esetben az utasokat Invercargillben szállásolták el éjszakára, majd visszaszállították őket a queenstowni repülőtérre, ahol keddre foglaltak számukra jegyeket az Ausztráliába tartó alternatív járatokra.

Az utasok hangos zajokat hallottak, valamint lángokat észleltek, amelyekről felvétel is készült. „A levegőbe emelkedés után 10 másodperccel egy nagy bumm hallatszott, aranyszínű fények töltötték be az utasteret, és a jobb oldali hajtóműből lángok csaptak ki” – nyilatkozta az egyik utas. „Láttam, hogy rendszeres időközönként lángok csapnak ki a hajtóműből” – mondta, hozzátéve, hogy a kapitány később tájékoztatta az utasokat, hogy a gép egy madárrajnak ütközött. Az esetről készült amatőr felvételeken látszódik a tűz keletkezésének pillanata.

Stuart Aggs, a Virgin Australia üzemeltetési vezetője szerint jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy az utasok vagy a személyzet tagjai közül bárki fizikai sérüléseket szenvedett volna.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, januárban az Eurowings Budapestről Stuttgartba tartó járata hajtott végre kényszerleszállást Ferihegyen, miután szintén madárral ütközött és nem sokkal felszállás után visszafordult.