Külföldi állampolgár és büntetett előéletű is lehetne magyar honvéd

A kormányrendelet tervezete szerint változások jöhetnek a Magyar Honvédség személyi állományában: külföldi állampolgárok és büntetett előéletű személyek is szolgálhatnának, míg az oltatlanok és bizonyos politikai tisztségviselők kizárásra kerülnének.

A honvédek jogállásáról szóló kormányrendelet tervezetében szereplő újítások között található, hogy a jövőben nem lenne kötelező a magyar állampolgárság a honvédség tagjai számára, valamint a legénységi állománykategóriába felszerelő honvédek esetében a büntetett előélet sem jelentene akadályt békeidőben.

A tervezet szerinti állampolgársági követelmény így fogalmazódik meg: "Szolgálati viszony azzal a katonai szolgálatra önként jelentkező, cselekvőképes, belföldi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, 18. életévét betöltött magyar állampolgárral, vagy a szabad mozgás és tartózkodás jogával, illetve huzamos tartózkodási jogosultsággal és megfelelő magyar nyelvismerettel rendelkező személlyel létesíthető, aki a katonai szolgálatteljesítésre alkalmas, továbbá megfelel a miniszter által meghatározott egyéb feltételeknek.".

Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, írásbeli kérdést nyújtott be a honvédelmi miniszternek, amelyben aggodalmát fejezte ki a változásokkal kapcsolatban. Kritikája szerint a kormányrendelet a honvédek javadalmazását kiszámíthatatlanná teszi, és kötelezővé tenné a védőoltásokat.

A képviselő emellett problémásnak tartja, hogy az oltatlanok mellett az országgyűlési- és önkormányzati képviselőket is kizárnák a honvédség kötelékéből, holott szerinte a területvédelmi tartalékos rendszer számára ideálisak lennének a lokálpatrióta helyhatósági képviselők.