Az ukrán diákok katonai alapképzést kapnak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely az általános katonai alapképzést vezeti be a közép- és felsőoktatási intézményekben tanulók számára. A törvény célja az ukrán állampolgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra, és az „Ukrajna védelme” tantárgy oktatásán keresztül valósul meg.

A kijevi törvényhozás május 22-én fogadta el a törvényt, amelyet Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő javasolt. Az általános katonai alapképzést a gimnáziumokban, szakközépiskolákban, felsőoktatási intézményekben és minden más engedéllyel rendelkező intézményben oktatnák.

Az "Ukrajna védelme" tantárgy programját egy végrehajtó hatóság dolgozza ki a védelmi minisztériummal egyeztetve.

További törvények aláírása

Zseleznyak a Telegramon keresztül tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy Zelenszkij öt további törvényt is aláírt. Ezek között szerepel a roamingra vonatkozó európai jogszabályok normáinak végrehajtásáról szóló törvény, valamint a közigazgatási törvénykönyv módosítása, amely az isztambuli egyezmény ratifikálásával kapcsolatos – ez utóbbi az ukrán parlament által 2022 júniusában ratifikált családon belüli erőszak elleni küzdelemről szól.

Az államfő aláírta a dokumentumok külföldön történő feldolgozásáról szóló törvényt is, amely jóváhagyja a jelenleg alkalmazott megközelítéseket kísérleti jelleggel. Ez érinti a Dokument állami vállalat külföldi tevékenységét, valamint a belföldi és külföldi útlevelek egyidejű feldolgozásának és cseréjének lehetőségét.

Az ukrán média április közepe óta széles körben foglalkozott a Dokument vállalat külföldi munkájával, mivel a mozgósítás miatt felfüggesztették az állampolgároknak nyújtott konzuli szolgáltatásokat. Május 18-án ezeket a szolgáltatásokat újraindították, de a férfiaknak a szolgáltatás igénybevételéhez be kell mutatniuk katonai regisztrációs okmányukat.