Újabb botrány a Boeingnél: több száz hibás alkatrész nyomát vesztették el

A Boeing vállalatnál újra minőségi problémák merültek fel, miután egy belső minőségellenőr, Sam Mohawk szerint a cég több száz hibás alkatrészt kezelt helytelenül, amelyek közül néhány a 737 Max repülőgépekbe is bekerülhetett.

A Bloomberg információi szerint a Boeing minőségellenőre, Sam Mohawk állítása alapján a vállalat több száz hibás alkatrészt kezelt rosszul, és ezek közül néhány új 737 Max repülőgépekbe is beépítésre kerülhetett. Mohawk szerint a Boeing tavaly óta nem kevesebb, mint 400 hibás 737 Max repülőgép-alkatrészt veszített el, és ezek közül soknak a nyilvántartását is törölte egy belső katalógusrendszerből.

Ezek az alkatrészek sérültek vagy nem feleltek meg a követelményeknek, és ezért nyomon kellene követni, meg kellene semmisíteni vagy javítani kellene őket. A Boeingnek aprólékos nyilvántartást kellene vezetnie róluk, hogy biztosítsák, azok ne kerüljenek felhasználásra a repülőgépgyártás során.

Mohawk azt is állította, hogy a Boeing "szándékosan elrejtette" ezeket az alkatrészeket az Amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) elől egy helyszíni ellenőrzés előtt. Továbbá, több tucatnyi hibás 737-es alkatrészt szabálytalanul tároltak szabadban, majd az alkalmazottakat utasították, hogy helyezzék át őket másik helyre, amikor értesítést kaptak a helyszíni ellenőrzésről. Az érintett alkatrészek között olyan nagyméretű elemek is voltak, mint a kormánylapok és szárnyak.

A Boeing vezérigazgatóját, Dave Calhoun-t, a szenátus állandó vizsgálati albizottsága hallgatta meg ugyanazon a napon, amikor Mohawk panaszát nyilvánosságra hozták. A bizottság egy korábbi, az Alaska Airlines-incidens után indított vizsgálatot folytat. Az FAA közleménye szerint: "Minden bejelentést alaposan kivizsgálunk".