Thaiföldön az azonos nemű párok házasságkötése hamarosan törvényes lehet

A thaiföldi szenátus történelmi döntést hozott az azonos nemű párok házasságkötésének legalizálásáról, amely a királyi jóváhagyást követően léphet hatályba.

A thaiföldi szenátus kedden megszavazta az azonos nemű párok házasságkötésének legalizálását, amelyet a 152 tagú testületből 130-an támogattak, és csak négyen ellenezték. A törvénytervezet már átment az alsóház szavazásán is, így a hatályba lépéséhez már csak a király formális jóváhagyására van szükség, ami csupán formaság. A törvény 120 nappal a közlönyben való közzététele után lép hatályba.

Ez a lépés Thaiföldet Tajvan és Nepál után a harmadik ázsiai országgá teszi, ahol az azonos nemű párok házasságkötése engedélyezetté válik, és Délkelet-Ázsiában az elsőként ismeri el törvényben az azonos neműek házasságát. A jelenlegi jogszabályban használt „Férfi és nő”, valamint „Férj és Feleség” kifejezéseket „Személyek” és „Házassági partnerek” szavakkal helyettesítik.

A változásért több mint egy évtizeden át küzdöttek aktivisták és politikusok, korábbi tervezetek és javaslatok nem jutottak el a parlamentig. Az LMBTQ-közösség képviselői szerint a melegházasság legalizálása Thaiföldet a régióban vezető szerepre emeli az emberi jogok és a nemi egyenlőség terén. Idén júniusban több ezren vettek részt a bangkoki Pride felvonuláson, amelyen részt vett Szretta Tavizin miniszterelnök is.

Ugyanakkor a thaiföldi társadalom továbbra is jelentős mértékben konzervatív, és az LMBTQ-közösség tagjai továbbra is hátrányos megkülönböztetésről számolnak be a mindennapokban. A törvény ugyanazokat a jogokat biztosítja majd az azonos nemű pároknak, mint a heteroszexuális pároknak, beleértve az örökléssel, az örökbefogadással és az egészségügyi ellátással kapcsolatos döntéshozatallal kapcsolatos jogokat.

A régióban több országban továbbra is diszkriminálják, sőt, büntethetik is az LMBTQ+ embereket. Mianmarban, Malajziában és a Brunei Szultanátusban például a mai napig kriminalizálják a homoszexuális kapcsolatokat, és Indonézia egyik konzervatív régiójában is illegálisnak számítanak az azonos neműek közötti kapcsolatok. Szingapúr csak 2022-ben helyezte hatályon kívül azt a gyarmati korszakból származó törvényt, amely kriminalizálta a férfiak közötti szexet, de a szingapúri kormány hangsúlyozta, hogy ellenzi a melegházasságot, és megfogadta, hogy megnehezíti a törvény megváltoztatását. Japán továbbra sem ismeri el sem az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, sem az azonos neműek házasságát, annak ellenére, hogy a közelmúltban a legfelsőbb bíróság úgy ítélte meg, hogy az azonos neműek házasságának megtagadása alkotmányellenes. India legfelsőbb bírósága tavaly utasította el az azonos neműek házasságának törvényes elismerését. Dél-Korea sem ismeri el az azonos neműek házasságát, sőt, az ország nemzetközi bírálatokat is kiváltott katonai büntető törvénykönyve miatt, amely a férfiak közötti kapcsolatot akár két év börtönnel is büntethetővé teszi.