Szlovákia és Magyarország is Mark Rutte-t támogatja a NATO főtitkári posztjára

Szlovákia és Magyarország is a távozó holland kormányfő, Mark Rutte jelöltségét fogja támogatni a NATO főtitkári posztjára, ezzel kapcsolatban pedig azt várják tőle, hogy biztosítsa az országok légterének védelmét – közölte Peter Pellegrini szlovák államfő.

Peter Pellegrini elmondása szerint a NATO főtitkári posztjára jelenleg két jelölt ismert: Mark Rutte mellett Klaus Iohannis román államfő. A szlovák elnök a döntésükről az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követően számolt be Brüsszelben. Pellegrini szerint a jelöltekkel és Robert Fico kormányfővel folytatott megbeszélések után döntöttek Rutte támogatása mellett. A szlovák államfő hozzátette, hogy a támogatás mellett Pozsony egy kérést is megfogalmazott: Rutte, mint a NATO leendő vezetője biztosítsa Szlovákia légterének védelmét.

Szlovákia légterének védelme jelenleg nincs megoldva, miután Hollandia és Olaszország visszahívták az ideiglenesen Szlovákiának rendelkezésre bocsátott légvédelmi rendszereiket. Rutte állítólag hajlandóságot mutatott arra, hogy a jövőben foglalkozzon a kérdéssel.

A holland és olasz légvédelmi rendszerek Szlovákiának történő ideiglenes rendelkezésre bocsátása azután történt, hogy az előző pozsonyi kormányzat Sz–300-as és egy Kub légvédelmi rendszert ajándékozott Ukrajnának. Az elajándékozás számos bírálatot váltott ki, hasonlóan ahhoz a lépéshez, amikor Eduard Heger ügyvezető kormánya Szlovákia teljes vadászrepülőgép-állományát – 13 MiG 29-est – ajándékozta Ukrajnának. Robert Kalinák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a múlt héten bejelentette, hogy feljelentést tesznek az előző kormány döntése miatt.

A holland sajtó szerint már biztosan Mark Rutte lesz Jens Stoltenberg utódja a NATO-főtitkári poszton. Jens Stoltenberg, aki október 1-jén távozik hivatalából, dicsérte Rutte-t, mint erős jelöltet, és úgy véli, hogy a szövetség hamarosan döntést fog hozni az utódjáról.

Magyarország támogatása Orbán Viktor és Jens Stoltenberg közötti megállapodás után érkezett, amely szerint Magyarország nem fogja megakadályozni a NATO döntéseit az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, de nem vesz részt a szövetség ukrajnai erőfeszítéseiben. Orbán Viktor korábban ellenezte Rutte jelöltségét, de a megállapodás fényében kész támogatni a holland miniszterelnököt a NATO-főtitkári posztra.

Mark Rutte jelöltségét csak Románia ellenzi, amelynek elnöke, Klaus Iohannis szintén versenyben van a posztért. A NATO következő főtitkárának a kihívással kell szembenéznie, hogy fenntartsa a szövetségesek támogatását Ukrajna orosz invázió elleni harcához, miközben óvakodnia kell minden olyan eszkalációtól, amely közvetlenül háborúba sodorhatja a katonai szövetséget Moszkvával.

Az Oroszország teljes körű inváziója óta eltelt két évben Mark Rutte volt az egyik mozgatórugója az Ukrajnának nyújtott európai katonai támogatásnak, és újra és újra hangsúlyozta, hogy az európai béke biztosításához feltétlenül szükség van az oroszok harctéri vereségére.

(Borítókép: Mark Rutte 2023. június 29-én. Fotó: Pier Marco Tacca / Getty Images)