Svájci hírszerzés: Meghiúsított orosz merényletkísérlet a békecsúcs ellen

A svájci hírszerző szolgálatok jelentése szerint megakadályoztak egy feltételezett orosz merényletkísérletet, amely az ukrajnai békecsúcsot célozta meg.

A Tages-Anzeiger beszámolója alapján az eset néhány héttel a svájci rendezvény előtt történt, amikor egy orosz nagykövetségi alkalmazott próbált fegyvereket és "veszélyes anyagokat" vásárolni az alpesi országban. A svájci hatóságok sikeresen megakadályozták a tervezett vásárlást. A jelentés szerint a Bernben diplomataként dolgozó gyanúsított több helyszínen is megpróbált fegyvereket szerezni, többek között egy svájci-német fegyverkereskedőnél is megfordult, de ott nem történt vásárlás.

A svájci szövetségi ügyészség megerősítette, hogy az ügy kapcsán több házkutatást is végeztek, de nem közölték, hogy letartóztatások vagy őrizetbe vételek történtek-e. Egy másik, az oroszokkal kapcsolatos esetben is nyomozás folyik, amely az áruellenőrzési törvények megsértésére vonatkozik.

Az orosz diplomaták mentességet élveznek Svájcban, de a svájci ügyészség kezdeményezte a külügyminisztériumnál, hogy vonják meg ezt a jogot a meg nem nevezett nagykövetségi alkalmazottól. A jelentések szerint a gyanúsított már elhagyta az országot. Habár a hatóságok többször is hangsúlyozták, hogy a fegyverbeszerzési kísérlet a békecsúcs előtt történt, nem állították egyértelműen, hogy a tervezett merénylet a rendezvényen lett volna végrehajtva.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) működési nehézségeket tapasztalt, mivel a szervezet által készített hírszerzési jelentések jelentősen alulbecsülték az ukrajnai ellenállás mértékét a háború kirobbanása előtt. A hibák miatt az orosz hatóságok az FSZB több vezetőjét is felelősségre vonta, amely problémát okozott a vezetésben. A 2022-es februári inváziót követően az európai országok az orosz követségeken dolgozó alkalmazottak százait utasították ki, ezzel jelentősen gyengült Moszkva külföldi kémhálózata. A német hatóságok bejelentése szerint az FSZB vissza szeretné szerezni a korábbi pozícióját az ellenséges országokban, ezért pedig minden eszközt bevetnek: hatalmas fizetéseket ígérnek, valamint zsarolással próbálnak rábírni embereket, hogy adjanak át érzékeny információkat az oroszoknak.

A pénzszórást jól mutatja egy tavalyi eset, amikor két embert kaptak el azzal, hogy Moszkvának kémkednek, nekik összesen 428 560 dollárt folyósított az orosz kémszervezet. Az FSZB elsősorban a német diplomatákat igyekszik meggyőzni és minden lehetőséget kihasználnak a kompromittálásra. Vlagyimir Putyin orosz elnök helyzetét azonban nem könnyíti meg az, hogy vélhetően számos hírszerző tiszt menekült el az országból még 2022-ben. A disszidálás elkerülése érdekében az FSZB harmadik katonai kémelhárítási igazgatósága (DKVR) – amely az orosz hadsereg után kémkedik és megakadályozza a disszidálást – az ügynökség legnagyobb részlegévé vált, mondják biztonsági elemzők.