Putyin Észak-Koreában

Vlagyimir Putyin orosz elnök ritkán hagyja el a Kremlt, különösen az ukrajnai invázió óta, de most mégis Észak-Koreába látogatott. Az utazások előzetes bejelentése nélkül történnek, a Kreml csak utólag szivárogtat információkat az állami médián keresztül. A mostani észak-koreai látogatás is hasonló homályban történt, csak suttogások voltak arról, hogy találkozhat Kim Dzsongunnal.

Putyin először Jakutszk városába látogatott, ahol a helyi irányítóval tárgyalt, majd egy zeneiskolában találkozott tanárokkal és orvosokkal. A továbbutazás időpontja ismeretlen maradt, de végül magyar idő szerint délután négy körül érkezett meg Phenjanba. A késő éjszakába nyúló érkezés ellenére valószínűleg a Kumszuszan vendégházban töltötte az éjszakát, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök látogatására építettek fel. A Kreml megerősítette, hogy Putyin kedden este megérkezett Észak-Koreába, és már a repülőtéren percekig beszélgetett Kim Dzsongunnal.

Phenjanban már hetek óta jelek utaltak arra, hogy valami fontos esemény készülődik. Hírszerzési források és műholdfelvételek is megerősítették, hogy a fővárosban nagyszabású megmozdulásra készülnek. Az utcák tisztára lettek takarítva, és az orosz zászlók, valamint Putyin portréi borították a várost, ahol lelkesítő üzenetek is megjelentek, mint például „Észak-Korea és Oroszország barátsága örök!”.

Az észak-koreai propagandamédia már ráhangolta az embereket a látogatásra, orosz katonazenekarok fellépéseit sugározták a televízióban. Putyin és Kim Dzsongun szerdán négyszemközt is tárgyalnak, és valószínűleg a fegyverszállítások lesznek a megbeszélések középpontjában, amelyek Kim tavalyi oroszországi látogatása óta gyorsultak fel. Az orosz elnök Ázsiai körútját Észak-Korea után Vietnámban folytatja.

Putyin 24 év után először látogatott Észak-Koreába. 2000 júliusában még első elnöki ciklusa kezdetén utazott Phenjanba, az országot akkor még Kim Dzsongil vezette, aki 2011-ben hunyt el. Mostani delegációjában ott van Andrej Beluszov védelmi miniszter, Szergej Lavrov külügyminiszter, és az orosz űrügynökség vezérkara is. Elemzők szerint a két vezető arra használja a mostani találkozót, hogy megmutassák, erősödik a két ország kapcsolata, és a témák között szerepel majd várhatóan a háború és a fegyvergyártás kérdése is.

Kim Dzsongun öleléssel fogadta az orosz vezetőt, és a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint az orosz elnök legalább 9 órát fog eltölteni az észak-koreai vezetővel. Az események helyi idő szerint délben hivatalos fogadóünnepséggel kezdődnek, és több közös dokumentum aláírásával, valamint egy sajtótájékoztatóval zárulnak. Egy fotózás után Putyin és Kim 90 percig tárgyalnak majd, a megbeszéléseket „az észak-koreai vezető rezidenciája körüli séta és egy teázás közben” folytatják.

A NATO-t aggasztja, hogy Oroszország támogatást nyújthat Észak-Koreának nukleáris és rakétaprogramjához – közölte Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára. Az Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai után tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg Washingtonban azt mondta, Oroszország ukrajnai háborúját Kína, Észak-Korea és Irán segíti, és ezek az országok mind a nyugati szövetség bukását szeretnék látni. Az USA szerint Phenjan ballisztikus rakéták tucatjait és több mint 11 ezer konténer lőszert adott át Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz. Blinken Putyin észak-koreai látogatásában a „kétségbeesés” jelét vélte felfedezni, hogy megpróbálja kapcsolatait erősíteni olyan államokkal, amik támogatni tudják ukrajnai háborúját. Az amerikai külügyminiszter szerint Kína támogatása lehetővé teszi, hogy Oroszország fenn tudja tartani a hadiiparát: Kína biztosítja a Moszkva által importált gépezet 70 százalékát, illetve mikroelektronikai eszközök 90 százalékát, de „ennek véget kell vetni”.

Érkezése előtt Putyin méltatta Kim Dzsongunt, amiért határozottan támogatja Moszkva ukrajnai háborújút, az észak-koreai állami média szerint pedig az orosz elnök ígéretet tett, hogy olyan kereskedelmi és biztonsági megállapodást alakít ki a két ország közt, amely mentes a nyugati beavatkozástól. A BBC cikke szerint Észak-Koreának nemcsak technológiai segítségre van szüksége, miután a közelmúltban sikertelenül próbált egy második kémműholdat küldeni az űrbe, de az ország üzemanyag- illetve élelmiszerhiánnyal is küzd és devizatartalékai szintén fogyatkoznak. Oroszország egyebek mellett a védelmi megállapodás kiszélesítésére törekedhet, hogy ezzel is ellensúlyozza az Ukrajnában folytatott háború miatt fenyegető fegyverhiányt.

A látogatás során Putyin és Kim Dzsong Un megállapodott abban, hogy fejlesztik stratégiainak tekinthető kapcsolataikat. Az észak-koreai állami média szerint a találkozó "az Észak-Korea és Oroszország közötti barátság és egység 'legyőzhetetlenségét és tartósságát' bizonyítja." A két vezető megfogadta, hogy elmélyíti a kereskedelmi és biztonsági kapcsolatokat, és támogatja egymást az Egyesült Államokkal szemben. Moszkva és Phenjan tagadta a fegyverszállításokat, de megfogadták, hogy fellendítik a katonai kapcsolatokat, esetleg közös hadgyakorlatokkal.

(Borítókép: Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin 2023. szeptember 13-án. Fotó: Contributor / Getty Images)