Hungarikumok és Értéktár új tagokkal bővültek

A Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteménye újabb különleges elemekkel gazdagodott, köztük a pápai sonka, a déli harangszó, a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom.

A Magyar Értéktár kiemelkedő nemzeti értékeinek száma mára 154-re nőtt, míg a Hungarikumok Gyűjteményében található elemek száma 92-re emelkedett. A gyűjtemények bővüléséről Nagy István agrárminiszter és a Hungarikum Bizottság határozott.

A Hungarikumok Gyűjteményébe bekerült a kocsi, amely egy magyar eredetű közlekedési megoldás, és már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. Hungarikummá vált a szaloncukor is, amely a karácsony elmaradhatatlan része, és a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom pedig világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktár új tagjai között szerepel a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert. A Magyar Értéktár bővül a déli harangszóval is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó. Ezek a döntések ismét felvetik a kérdést, hogy vajon meddig bővíthetők ezek a gyűjtemények, és milyen tartalékokkal rendelkezik a magyarság ezen a téren.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a hungarikum mozgalom túlmutat az értékőrzésen, nemzetpolitikai jelentőséggel bír, és erősíti nemzetünk ellenállóképességét és önbecsülését. A hungarikumok és a Magyar Értéktár új elemei tovább gazdagítják a magyarságról korábban kialakult képet itthon és a nagyvilágban egyaránt, hozzájárulva értéktudatunk és önbecsülésünk, vagyis identitásunk további erősödéséhez. A gyűjtemények további bővülése a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gazdag tárházát erősíti.

A Komárom-Esztergom vármegyei Kocson minden évben megrendezik a Nemzetközi Kocsitoló Fesztivált, amelynek fő látványossága a különböző kategóriákban megrendezésre kerülő kocsitoló verseny. A folyamatosan bővülő hungarikumlistára az elmúlt években többek között a Magyar népmesék, a karikás ostor, az Anna-bál és a teqball is felkerült. A teljes, friss listát a Hungarikum Bizottság honlapján lehet böngészni, bár a Hungarikumok menüpont alatt nem a legfrissebb információkat találjuk, de egy kis keresgéléssel megtalálhatók a legújabb adatok is.