Orosz szenátor szerint Kijev támadásra készül

Az ukrán hadsereg éjszakai drónaknásítási tevékenysége arra utal, hogy támadásra készülnek – állítja Dmitrij Rogozin, Zaporizzsjai megye orosz szenátora.

Dmitrij Rogozin, Zaporizzsjai megye Oroszország által elfoglalt részének szenátora szerint az ukrán hadsereg éjjelente nehézdrónokat, úgynevezett Baba Jagákat használ az utak aknásítására az orosz frontvonalak oldalán. Rogozin a Telegram-csatornáján keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy ezek a lépések támadás előkészítésére utalhatnak.

A szenátor szerint az ukránok csak éjszakánként alkalmazzák ezeket a drónokat, hogy távolról aknázzák alá az összes frontvonaluk útjait. Rogozin korábban is aggodalmát fejezte ki a drónokkal kapcsolatban, veszélyes fegyvereknek nevezve őket. A "vámpírbombázó drónként" is emlegetett Baba Yaga hatrotoros drón infravörös kamerával van felszerelve, akár 15 kilós robbanófejet is képes szállítani, és akár 65 kilométer/órás sebességgel haladhat.

Rogozin azonban nem nyújtott további bizonyítékokat állításai alátámasztására. Közölte, hogy Kijev 2024 tavaszától kezdve nagy mennyiségben juthat hozzá modern nyugati fegyverekhez, amelyekkel nagyszabású offenzívát indíthatnak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban megerősítette, hogy vannak ilyen tervek.

Az ukrán légierő hamarosan megkapja az első amerikai gyártmányú vadászgépeket, de szakértők szerint ezek nem hoznak jelentős változást a háborúban. Az első amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépek még meg sem jelentek az ukrán égbolton, de máris vérdíjat tűztek ki rájuk az oroszok. A Fores nevű orosz cég, amely olajfúráshoz szükséges berendezéseket gyárt, közölte, hogy 15 millió rubelt (körülbelül 170 ezer dollárt) fizet annak az első orosz pilótának, aki lelő egy amerikai gyártmányú vadászgépet. Moszkva azt ígéri, hogy szuperszonikus ballisztikus rakétákat is bevetne az F-16-osok megsemmisítésére ukrán földön.

Az ukrán pilóták kiképzése hat hónapig tartott, ami rövid időszak ahhoz képest, hogy elsajátítsák a repülés alapjait és az ellenséges gépek elleni harcot, mivel ahhoz körülbelül másfél évre lenne szükség. Az ukrán pilótáknak angol nyelvű képzésre is szükségük volt – és át kellett alakítaniuk a szovjet gyártmányú vadászgépek repülési szokásait. Kijev várhatóan az F-16-osokat kizárólag nagy pontosságú fegyverek hordozóiként fogja használni.

Hollandia, Belgium, Dánia és Norvégia ígéretet tett arra, hogy 2028-ig összesen 85 darab F-16-ost szállítanak Ukrajnának, ami négy századra elegendő, de messze nem éri el azt a 120 gépet, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kért. Az 1991-es szovjet összeomlás után Kijev elajándékozta Moszkvának bombázóflottáját földgázért cserébe. Az ukrán légierő évtizedeken át elhanyagolt és alulfinanszírozott volt. Kijevnek mintegy 50 darab elöregedett MiG-29-ese és két tucat Szuhoj-27-es vadászrepülőgépe van jelenleg szolgálatban.